Доступність посилання

ТОП новини

Еколог про Армянськ: після запуску «Кримського титану» в повітрі відчуваються хімречовини


«Кримський титан» відновив роботу 20 жовтня
«Кримський титан» відновив роботу 20 жовтня

Після запуску роботи завод «Кримський титан» може загрожувати довкіллю, бо за такий короткий час його не могли кардинально модернізувати, заявила кримський еколог Маргарита Литвиненко в ефірі проекту Радіо Свобода Радіо Крим.Реалії.

«У повітрі явно відчувається запах хімічної речовини – це впливає на стан людей. Завод «Кримський титан», швидше за все, буде і далі загрожувати місцевим жителям і довкіллю, тому що за такий час не можна було його кардинально поліпшити. Швидше за все там прочистили фільтри, зробили щось екстрене, знайшли вапняну суміш для заливки кислотонакопичувача», – сказала Литвиненко 24 жовтня.

За її словами, можливо, тепер завод «загрожуватиме жителям не так сильно, але все таки це реальна небезпека для міста».

«Достовірної інформації про заміри повітря і про стан жителів немає. Без води з Дніпра небезпека від роботи «Кримського титану» збільшена. Проекти з опріснення води або заповнення кислотонакопичувача іншою речовиною не компенсують небезпеку від діяльності заводу. Кислотонакопичувач все одно залишиться», – зазначила вона.

В Армянську 20 жовтня запустили завод «Кримський титан» після його зупинки через викиди, що сталися в ніч з 23 на 24 серпня. Влада анексованого Криму заявила, що причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, використовуваного «Кримським титаном».

У Києві вважають, що викид хімічних речовин на території Криму стався через російських військових, які на тренуваннях нібито обстріляли відстійники відходів титанового і содового заводів.

Спецвипуск. «Хімічна агресія» з Криму | «Крим.Реалії» (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:58 0:00

За вказівкою призначеного Москвою голови анексованого Криму Сергія Аксьонова з Армянська вивозили дітей шкільного і дошкільного віку в кримські санаторії через забруднення повітря в місті.

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще в 1971 році, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Group DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану – речовини, що застосовується в лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях.

У 2014 році, після анексії Криму Росією, Дмитро Фірташ змінив структуру управління заводом. У жовтні Group DF передала ПрАТ «Кримський титан» російському дочірньому підприємству ТОВ «Титанові інвестиції». У 2015 році ПрАТ «Кримський титан» був перейменований в «Юкрейніан кемікал Продактс».

XS
SM
MD
LG