Доступність посилання

ТОП новини

Члени ЄС узгодили новий пакет санкцій проти Росії


Частиною пакету буде скасування торговельного статусу Росії як «країни найбільшого сприяння»
Частиною пакету буде скасування торговельного статусу Росії як «країни найбільшого сприяння»

Країни-члени Європейського союзу узгодили четвертий пакет санкцій проти Росії після її вторгнення в Україну, повідомив 14 березня офіс французького головування в ЄС.

Французьке президентство в ЄС заявило, що частиною пакету буде скасування торговельного статусу Росії як «країни найбільшого сприяння». Цей крок може дати змогу ЄС забороняти або запроваджувати штрафні мита на російські товари і поставить Росію на один рівень із Північною Кореєю або Іраном.

Дипломати заявили, що санкції будуть включати заборону на імпорт російської сталі й заліза, заборону на експорт предметів розкоші, включаючи автомобілі вартістю понад 50 000 євро (55 000 доларів), а також заборону на інвестиції в нафтові компанії й енергетичний сектор.

Власник футбольного клубу «Челсі» Роман Абрамович і ще 14 осіб також будуть додані до списку російських олігархів-мільярдерів, проти яких застосують санкції ЄС, повідомили дипломати.

Минулого тижня Британія вже наклала на Абрамовича санкції у вигляді заморожування активів і заборони на поїздки. Нещодавно журнал Forbes оцінив статки Абрамовича в 7,2 мільярда доларів.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн також заявила, що пакет також заблокує доступ Росії до коштів Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку.

Останні санкції будуть формально введені в дію після того, як будуть опубліковані в офіційному журналі ЄС. За повідомленням французького головування, це має відбутися «незабаром».

Кореспондент Радіо Свобода повідомляє, що рішення може бути опубліковане вже завтра, 15 березня.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG