Доступність посилання

ТОП новини

Франція і Німеччина: застосуванню Росією сили проти українських кораблів нема виправдання


Російські військові літаки над Керченською протокою під час протистояння 25 листопада 2018 року
Російські військові літаки над Керченською протокою під час протистояння 25 листопада 2018 року

Франція і Німеччина засудили напад російських морських прикордонників і сил спецпризначення на українські кораблі в міжнародних водах, здійснений 25 листопада, і заявили, що застосуванню Росією сили проти українських кораблів нема виправдання.

Міністерство закордонних справ Франції висловило глибоке занепокоєння з приводу «серйозних морських інцидентів, що сталися між Росією й Україною в Керченській протоці». «Із того, що нам відомо на цей час, ніщо не виправдовує такого застосування сили з боку Росії», – наголошено в заяві.

Париж також вимагає від Росії якнайшвидше звільнити утримуваних українських моряків і повернути захоплені кораблі.

У заяві наголошено, що нинішня ситуація є прямим наслідком анексії Криму Росією в березні 2014 року на порушення міжнародного права. «Франція повторює свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Закликаємо Росію і Україну до найбільшої стриманості, щоб відвернути військову ескалацію», – мовиться в заяві.

Крім того, в документі звернули увагу й на те, що запроваджені Росією з весни 2018 року заходи перевірки суден (в Азовському морі – ред.) впливають на мореплавство і роботу українських портів. «Закликаємо Росії поважати право вільного проходу через Керченську протоку і право мореплавства у водах Азовського моря», – заявили в Парижі.

Також у Німеччині «з великим занепокоєнням узяли до уваги повідомлення про останній інцидент у Керченській протоці між Україною і Росією», заявив речник федерального уряду Штеффен Зайберт. «Уряд закликає до стриманості і деескалації і залишається в контакті з обома сторонами», – додав він.

Крім того, в заяві звернено увагу, що, за відомими на цей час німецькому урядові фактами, «не бачиться ніякого виправдання… застосуванню воєнної сили російськими військами». «Ми закликаємо Росію звільнити кораблі і відпустити на волю утримуваних моряків», – заявили в Берліні.

Речник уряду нагадав, що Німеччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. «Це стосується також права на мореплавство в Керченській протоці. Право вільного проходу в Азовське море має бути гарантоване», – наголосив він.

Крім того, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас висловив стривоженість із приводу інциденту. «Блокада Росією проходу в Азовське море неприйнятна. Важливо, щоб ця блокада була знята. Закликаємо обидві сторони до деескалації», – передає слова міністра МЗС Німеччини.

Російські морські прикордонники і сили спецпризначення здійснили 25 листопада напад на українські кораблі в міжнародних водах поблизу окупованого Криму, коли ті поверталися після невдалої спроби пройти через заблоковану росіянами Керченську протоку в Азовське море. Також іще вранці, коли українські кораблі підходили до протоки, російський прикордонний корабель таранив український буксир. В Україні нагадали, що такі дії, відповідно до норм міжнародного права, становлять акт агресії.

На ранок 26 листопада за часом Нью-Йорка (о 18-й за Києвом) Україна скликала термінове засідання Ради безпеки ООН із формулюванням «у зв’язку з воєнною агресією Росії в Чорному і Азовському морях». Засідання було скликане у зв’язку з нападом Росії на три українські військові кораблі 25 листопада, внаслідок якого два з них були пошкоджені, всі три захоплені силою з застосуванням зброї і шість українських моряків поранені (Росія заявляє, що надала медичну допомогу трьом пораненим, про інших трьох не згадувала).

XS
SM
MD
LG