Доступність посилання

ТОП новини

«Фронтові друзі»: військовий капелан представив у Львові виставку про бійців і  їхніх тварин


Виставка капелана Андрія Дуди «Фронтові друзі»
Виставка капелана Андрія Дуди «Фронтові друзі»

Виставку «Фронтові друзі» презентував у Військово-медичному клінічному центрі західного регіону у Львові військовий капелан Андрій Дуда. Священник фотографує українських військовослужбовців на передовій із їхніми улюбленцями – собаками і котами.

У Львові проходить виставка про бійців та їхніх тварин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

​«Я запитував у військовослужбовця, чим його кіт чи собака відрізняються від інших? У відповідь чув: «Нічим особливим. Ми не могли у бліндаж зайти, бо там було стільки мишей! А кіт всіх конкурентів вигнав, охороняє територію від сєпарів і мишей». Не всі люди могли забрати своїх тваринок із окупованої територїі, їх тисячі лишилось по всій лінії фронту. Ті тваринки тягнулись до добрих людей, де тепло і наші хлопці їх приймали і давали друге життя, рятували від холодів і морозів, голоду», – розповідає військовий капелан Андрій Дуда.

Отець Православної церкви України зі Львова Андрій Дуда – волонтер із перших днів бойових дій на Донбасі, військовий капелан – із 2015 року. Щоб залишити у пам’яті людей правду, взяв у руки і фотоапарат.

«Я зрозумів одного дня, що є речі, які один раз побачиш і потім забудеш, тому вирішив, що треба робити якісь означення для себе, бо все стирається і зникає у пам’яті, можна перекрутити ті чи інші військові події. Усі люди, які на моїх світлинах тримають котиків і песиків, які стали їхніми фронтовими друзями, мають у собі моральний імператив, який вони виконують у повній своїй мірі, тому вони прекрасні, бо щирі і правдиві. Вони захищають свою землю, пісню, своє слово, побратима, матір сестру», – каже капелан.

Оглянули виставку українські військовослужбовці, які проходять лікування і реабілітацію у Львівському військовому госпіталі. 22-річний Ігор Єгор розповідає, що у їхньому військовому підрозділі на Луганщині – 72-й окремій механізованій бригаді – теж були коти і собаки.

«Коли ми зайшли на позиції, там вже було багато собак і котів. Морально відволікаєшся, коли з твариною поспілкуєшся. Приємно подивитись на фотовиставку. Цікаві світлини», – говорить боєць, який під час поранення у січні цього року втратив одну ногу і слух на одне вухо. Попереду ще одна операція і протезування. Хлопець залишився сиротою, зараз вступає у Львівський медичний університет, мріє стати психіатром.

Ігор Єгор
Ігор Єгор

Бійці кажуть, що коти і собаки часто не лише психологічно їм допомагли, але й рятували фізично. Вважають, що турбуватися про тварин – це антистресова терапія.

Кожна світлина військового капелана Андрія Дуди – це окрема історія бійця і його чотирилапого улюбленця.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

Унаслідок бойових дій, за оцінками ООН станом на 31 грудня 2018 року, загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG