Доступність посилання

ТОП новини

Ігнат про обстріл Львова: «Щоб було 10 ракет з 10 – нам потрібні F-16»


Юрій Ігнат розповів, що саме наявність F-16 може зробити можливим знищення усіх повітряних цілей, які атакують українську інфраструктуру
Юрій Ігнат розповів, що саме наявність F-16 може зробити можливим знищення усіх повітряних цілей, які атакують українську інфраструктуру

Багатоцільові винищувачі F-16 зможуть захистити від російських атак ракетами та БПЛА територію усієї України. Завдяки можливості нести ракети різного типу, ці літаки можуть знищувати цілі у повітрі, на землі і в морі. Про це заявив в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил Збройних сил України, коментуючи нічну ракетну атаку російських сил по Львову.

«Сім з десяти ракет знищено. Мені навіть пишуть: «Чому ви написали в дописі «лише 7 з 10?». Тому що хотілось десять, а щоб було 10 з 10 – нам потрібно F-16 принаймні. Тому що захистити усю країну від прольотів ракет, на жаль, не так просто. Вони пропрацювали маршрут, використовуючи і рельєф місцевості, і русла річок – в цьому випадку Дніпро – вони летіли до Києва і різко звернули в напрямку Львова», – розповів військовий.

Читайте також: У Львові через російський ракетний удар пошкоджені 35 будинків – Садовий

Ігнат розповів, що саме наявність F-16 може зробити можливим знищення усіх повітряних цілей, які атакують українську інфраструктуру. За його словами, російська армія використовує природні особливості рельєфу та хитрощі для подолання української ППО.

«Швидкість ракет – від 700 до 900 кілометрів за годину, винищувач може їх наздоганяти, перехоплювати, летіти назустріч. По напрямку слідування цих ракет, їх можна було перехоплювати винищувачами, чим і займались наші винищувачі. Частину цих ракет вдалося перехопити винищувальною авіацією. Але це дуже невелика частина. З цією задачею міг би справитись багатоцільовий винищувач F-16, який створений для того щоб знищувати такі цілі, як крилаті ракети та «дрони-камікадзе». Для захисту країни від російського тероризму не треба дуже багато винищувачів», – сказав Ігнат.

Юрій Ігнат також повідомив, що західними винищувачами можна виконувати й інші завдання, як от підтримувати Сухопутні війська на полі бою чи знищувати цілі в морі. Саме з Чорного моря, кажуть у командуванні Повітряних сил ЗСУ, російські сили здійснили сьогоднішню нічну атаку.

Читайте також: «Процес пішов», але навчання українських пілотів на F-16 ще не розпочалося – Повітряні сили ЗСУ

«Ці винищувачі мають таке озброєння, як ракети Harpoon. Сьогодні Львів атаковано з Чорного моря, з кораблів і підводних човнів. А ракети Harpoon саме для того, щоби вслід за «русским кораблем» відправляти усе те, що там не ходить, а плаває», – запевнив речник ПС ЗСУ.

6 липня вночі війська РФ атакували Львівщину. За даними ОВА, внаслідок ракетного удару по Львову загинули чотири людини, ще 34 поранені. В адміністрації повідомили, що пошкоджені близько 30 будинків та понад 50 автомобілів. Рятувальні роботи тривають.

Україна неодноразово закликала Захід надати їй винищувачі F-16 для захисту від російських атак і звільнення окупованих територій.

У травні в Міноборони казали, що українські військові потребують близько 48 одиниць винищувачів F-16, аби звільнити українські території від російських військ. У ВПС США 23 травня заявили, що для поставки винищувачів F-16 до України знадобиться «у найкращому разі кілька місяців».

XS
SM
MD
LG