Доступність посилання

ТОП новини

Громадські організації виступили проти призначення представника Росії керівником Інтерполу


Інтерпол може очолити росіянин Прокопчук
Інтерпол може очолити росіянин Прокопчук

Громадські організації різних країн виступили проти призначення керівником Інтерполу представника Росії Олександра Прокопчука.

«Генеральний Секретаріат Інтерполу й інші органи будуть змушені лише виконувати прийняті під керівництвом Президента Організації стратегічні рішення. Стратегія роботи Організації буде формуватися і визначатися представником країни-агресора», – ідеться у опублікованій Гельсінською спілкою заяві.

Автори звернення нагадали, що Росія порушує міжнародне право, міжнародні угоди, окупувала Крим, веде війну в Україні, втручається в політику інших держав та винна у порушенні прав людини.

«На сьогоднішній день Росія та її союзники – Казахстан, Таджикистан, Туркменістан, Киргизстан, Азербайджан, а також Венесуела і Іран, є лідерами у використанні механізмів Інтерполу, в тому числі Red Notice і Diffusion requests, з метою політичних переслідувань, переслідувань за національними, релігійними, соціальними і гендерними мотивами. Так, незважаючи на активну роботу щодо запобігання подібних зловживань, можна відповідально заявити, що в базі даних Організації знаходиться кілька тисяч осіб, яких переслідують авторитарні режими, у тому числі Російська Федерація, в порушення ст. 3 Конституції Інтерполу. Це жителі окупованого Криму, інших регіонів України, уродженці Чечні та інших республік Північного Кавказу, правозахисні активісти, опозиційні політики і бізнесмени», – мовиться у заяві.

Читайте також: Родинні зв’язки з російським генералом не впливають на роботу посла України в ОБСЄ – МЗС

Підписанти впевнені, що в тому разі, якщо представник Росії очолить Інтерпол, число політичних переслідувань з використанням механізмів організації тільки збільшиться.

«Крім того, що Інтерпол може перетворитися на організацію, яка займається переслідуванням інакодумців на замовлення диктаторських, авторитарних і тоталітарних режимів., існує пряма небезпека криміналізації самої організації і використання її механізмів міжнародними злочинними структурами», – ідеться у заяві.

21 листопада відбудуться вибори нового керівника Інтерполу.

Висуванець Росії Олександр Прокопчук з 2006 до 2011 року був заступником начальника Національного центрального бюро Інтерполу МВС Росії, а потім очолив цю організацію. У 2016 році генерал-майор став віце-президентом Інтерполу.

Проти обрання російського представника керівником Інтерполу виступили Українська Гельсінська спілка, Меджліс кримськотатарського народу, Конгрес українців Канади.

Україна може зупинити членство в Інтерполі, якщо президентом організації оберуть представника Росії, генерал-майора поліції, віце-президента Інтерполу Олександра Прокопчука, повідомила 19 листопада прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

Більше цікавих новин, які не потрапили на сайт, – у Telegram-каналі Радіо Свобода. Долучайтеся!

XS
SM
MD
LG