Доступність посилання

ТОП новини

Іран погодився віддати Україні «чорні скриньки» збитого біля Тегерана літака – посол України в Канаді


Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей
Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей

Влада Ірану погодилася передати в Україну бортові самописці зі збитого в небі біля Тегерана українського літака Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», повідомив у твіттері посол України в Канаді Андрій Шевченко.

«Іран підтверджує, що погодився передати чорні скриньки рейсу PS752 в Україну та (якщо буде потрібна додаткова експертиза) – до Франції, – Фархад Первареш, представник Ірану в ICAO (Міжнародна організація цивільної авіації – ред.)», – написав Шевченко.

Агенція Reuters також повідомляє, що авіаційна влада Ірану погодилися відправити «чорні скриньки» в Україну для аналізу.

Згідно з повідомленням, Фархард Первареш заявив, що органи цивільної авіації Тегерана також запросили інші зацікавлені країни взяти участь в аналізі даних із самописців.

Два джерела Reuters, знайомі зі справою, повідомили, що самописці можуть передати в Україну в найближчі орієнтовно два тижні.

Світова спільнота, зокрема й Україна, неодноразово заявляли про недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем вказувалась нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його досі категорична відмова видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

XS
SM
MD
LG