Доступність посилання

ТОП новини

Посол Шевченко розповів про співпрацю України і Канади після збиття літака МАУ


Андрій Шевченко, посол України в Канаді
Андрій Шевченко, посол України в Канаді

Канада високо оцінила роль України після збиття в Ірані літака Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва. Про це в Суботньому інтерв’ю Радіо Свобода заявив посол України в Канаді Андрій Шевченко.

«У Канади немає свого посольства в Тегерані. І коли Україна з перших годин сказала: у нас є посольство, у нас вилітають туди наші експерти, які будуть працювати, ми запропонували допомогу по ідентифікації тіл, по доставці останків пасажирів, то це було надзвичайно тепло і щиро оцінено в Канаді… Для Канади ми в ті дні були і руками, і очима, і ногами, і плечем, в яке можна було уткнутися просто для того, щоб разом пережити цю важку таку ситуацію», – сказав український дипломат.

Літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих – громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

XS
SM
MD
LG