Доступність посилання

ТОП новини

Україна допоможе з компенсацією від МАУ за катастрофу літака в Ірані – світова преса


Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей
Через трагедію з українським літаком біля Тегерана 8 січня загинули 176 людей
  • Канадський часопис The Globe and Mail пише про спільні зусилля України і Канади у напрямку виплат компенсацій родинам жертв катастрофи пасажирського літака української авіакомпанії МАУ над Іраном.
  • Бельгійське видання Vilt пише про cкасування заборони на експорт української курятини до країн Європейського союзу.
  • Бразильська газета Terra розповідає про адаптацію до життя в Україні темношкірого бразильського футболіста, який грає за клуб «ФК Львів».

Часопис Канади The Globe and Mail друкує статтю «Україна обіцяє допомогу з компенсацією за катастрофу літака в Ірані». Видання повідомляє, що посол України в Канаді заявив, що українське керівництво допоможе міністрові закордонних справ Канади Франсуа-Філіпові Шампаню отримати компенсацію від авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» для родин 55 громадян Канади, які загинули внаслідок збиття над Іраном авіалайнера цієї компанії. Газета нагадує, що канадський урядовець прибуде до Києва з офіційним дводенним візитом 3 березня.

Під час відвідин столиці України Франсуа-Філіп Шампань зустрінеться з керівництвом МАУ у намаганні пришвидшити виплату компенсації, яку українська авіакомпанія має надати родинам жертв катастрофи, згідно з міжнародними законами у царині авіаперевезень. Український посол у Канаді Андрій Шевченко додав, що влада у Києві не бачить жодних перешкод стосовно того, щоб українська авіакомпанія виконала свої зобов’язання щодо виплати компенсації родинам загиблих. Крім того, канадський урядовець разом зі своїм українським колегою Вадимом Пристайком проведуть теленараду з міністрами закордонних справ Швеції, Великої Британії та Німеччини під час окремої зустрічі, присвяченої питанню отримання компенсації для жертв катастрофи від Ірану.

The Globe and Mail зазначає, що міністр закордонних справ Канади, у свою чергу, заявив, що визнання Іраном факту збиття пасажирського літака матиме фінансові наслідки. Посол України в Канаді додав, що нині як ніколи важливо, аби всі п’ять країн, чиї громадяни загинули у цій катастрофі, продемонстрували Іранові свою єдність. Часопис також повідомляє, що під час відвідин України міністр закордонних справ Канади здійснить візит до місця розташування 200 канадських військових, які здійснюють програму військового вишколу особового складу Збройних сил України, яка має завершитись у березні 2022 року. Військова місія Канади є частиною зусиль тієї країни у плані надання допомоги Україні у її протидії російській агресії. Посол Шевченко, як пише газета, заявив, що Україна бажала б аби Канада подовжила свою військову присутність в Україні.

«Україна обіцяє допомогу з компенсацією за катастрофу літака в Ірані»

Бельгійське фламандськомовне видання Vilt публікує матеріал «Українська курятина може знов надходити на ринок Євросоюзу». У статті зазначається, що продукція українського птахівництва знов зможе експортуватися до країн Європейського союзу. Після того, як ЄС припинив імпорт української курятини у середині січня поточного року після спалаху пташиного грипу, заборону було скасовано. Втім, як зазначає бельгійське видання, заборона на імпорт курятини до ЄС і далі поширюватиметься на один невеликий регіон України. При цьому додається, що одразу після запровадження заборони у січні, Україна здійснила всі можливі кроки аби знов відкрити собі доступ на європейський ринок, досягши успіху вже за доволі стислий проміжок часу.

Принагідно зазначається, що ухвалення рішення про поновлення дозволу на імпорт української курятини та яєць до ЄС не було аж таким простим. Не всі країни-члени Євросоюзу підтримали це рішення з причини незадоволення співпрацею Києва у таких царинах, як харчова безпека та умови виробництва. Українська влада пообіцяла працювати у цьому напрямку, окрім решти, пристосовуючи законодавство до вимог ЄС.

Vilt пише, що саме питання щодо імпорту української курятини перебувало під пильним наглядом після укладення Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом 2014 року. З тим аби захистити відповідні сектори сільського господарства країн-членів ЄС, було ухвалено рішення дозволити Україні експортувати на ринок Євросоюзу без жодних податків 20 тисяч тон цілих курчат і 20 тисяч тон курятини.

Однак, як вказує бельгійське видання, Україна спромоглась експортувати до ЄС 80 тисяч тон продукції птахівництва. Найбільший український агроіндустріальний холдинг МХП спромігся знайти лакуну в угоді з Європейським союзом, яка б дозволила експортувати додаткову курячу грудинку та курячі крильця. Як зазначає видання, українські сільськогосподарські експортери скористались тим, що саме ці частини птиці не було обумовлено в угоді з ЄС. Лише у першій частині 2018 року стало ясно, що Україна продала до ЄС 25 тисяч тон курятини без жодних податків. Це помітно перевищувало вказані в угоді квоти. Наприкінці минулого року безлімітний експорт дешевої української курятини до країн Європейського союзу було припинено по тому, як Європейський парламент ухвалив зміни до угоди про асоціацію з Україною.

«Українська курятина може знов надходити на ринок Євросоюзу»

Періодичне видання Бразилії Terra друкує статтю «Бразильський футболіст-півоборонець, який грає в Україні, розповідає про расизм і дещо інше ставлення до нього, але каже, що вже призвичаївся до всього цього». У підзаголовку повідомляється, що 28-річний темношкірий футболіст з Бразилії Жонатан Ліма грає за український футбольний клуб «ФК Львів» вже впродовж двох сезонів по тому, як він грав за кілька невеликих клубів у себе вдома. Втім, як виглядає, бразилець вже цілком адаптувався до життя в Україні і не збирається повертатися до Бразилії.

Далі видання згадує, що Україна нещодавно постала у центрі суперечності, пов’язаної з расистськими проявами щодо темношкірих закордонних футболістів. Втім, як вказує газета, ця проблема присутня і у інших національних футбольних першостях країн Європи. Найпомітнішою з подібних ситуацій в Україні згадується випадок з бразильським футболістом донецького «Шахтаря» Тайсоном, який став жертвою расистського ставлення вболівальників під час матчу у Києві проти «Динамо». Сам Жонатан також згадує дещо здивовані погляди місцевих мешканців, коли він з’являється десь на людях в Україні. Водночас він визнає, що ніколи не був жертвою расистського ставлення в Україні, хоча, за його словами, відчував напругу у ресторанах, готелях і навіть на ринку, де він чітко відчував якесь інше ставлення до себе.

Terra веде далі, зазначаючи, що Жонатан Ліма висловлює шкоду щодо поширеності расизму в українському футболі. Ліма також, як пише видання, не думає, що зміни у ментальності українців у цьому плані стануться вже незабаром. У той сам час Ліма каже, що у якийсь спосіб вже призвичаївся до проявів побутового расизму в Україні. Попри все, за словами бразильського футболіста, він здобуває цінний досвід, граючи в одній з європейських першостей.

При цьому йдеться як про фаховий досвід, так і досвід особистий. На думку Ліми, в Україні спортсмени є на високому професійному рівні. Український футбол – надзвичайно атлетичний і вимагає неабиякої фізичної підготовки, порівняно до переважно технічного аспекту, яким визначається футбол у Бразилії. Жонатан Ліма додає, що попервах йому було доволі складно адаптуватися до життя у країні з надзвичайно відмінною культурою, проте з часом він доволі добре призвичаївся до українського життя.

Та й до усього ж, він не є єдиним бразильцем у складі львівського клубу, що допомагає йому ліпше вести повноцінне життя в Україні, спілкуючись з людьми, які говорять його мовою. Ліма у такий спосіб не почувається цілковито відірваним від Бразилії. Але, зрештою, півоборонець львівського клубу не думає повертатися до Бразилії, воліючи і надалі виступати за український клуб з огляду на спортивні та фінансові моменти. Все ж таки, за словами Жонатана Ліми, його зарплатня в Україні значно вища за ту, яку б він мав, граючи у Бразилії.

«Бразильський футболіст-півоборонець, який грає в Україні, розповідає про расизм і дещо інше ставлення до нього, але каже, що вже призвичаївся до всього цього»


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG