Доступність посилання

ТОП новини

Нетаньягу отримав право заборонити мовлення телеканалу Al Jazeera в Ізраїлі


Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу
Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Ізраїльський парламент 1 квітня проголосував за ухвалення закону, що дозволяє заборонити в Ізраїлі мовлення та поширення іноземних медіа, які «завдають шкоди національній безпеці».

RFI звертає увагу, що закон спрямований насамперед проти катарського телеканалу Al Jazeera. Закон підтримали 70 депутатів кнесету, 10 проголосували проти. Таким чином премʼєр-міністр Біньямін Нетаньяху отримав можливість заборонити мовлення катарського каналу і розпорядитися про закриття бюро Al Jazeera в Ізраїлі.

Сам Нетаньягу заявляв, що вдасться до «негайних заходів», щоб закрити Al Jazeera в Ізраїлі, щойно закон буде ухвалений.

«Терористичний канал Al Jazeera більше не транслюватиме з Ізраїлю. Я маю намір діяти негайно відповідно до нового закону, щоб припинити діяльність каналу», – написав Нетаньягу в мережі X після ухвалення закону.

Як повідомляє Reuters, голова уряду та внутрішній кабінет безпеки тепер зможуть на 45 днів припинити роботу ЗМІ, після чого він зможе відновити мовлення та підтримувати його до кінця липня або до закінчення основних військових операцій у Секторі Гази.

Ані головний офіс Al Jazeera в Ізраїлі, ані уряд Катару в Досі на момент публікації новини не відповіли агентству Reuters на прохання про коментар. Канал Al Jazeera, який гостро критикував ізраїльську військову операцію в Газі, раніше звинувачував Ізраїль у «систематичних» нападках на свої офіси та свій персонал.

У США критично сприймали спроби Ізраїлю заборонити діяльність Al Jazeera на території країни. «Ми віримо в свободу преси, це надзвичайно важливо. Сполучені Штати підтримують надзвичайно важливу роботу журналістів у всьому світі», – говорила речниця Білого дому Карін Жан-Пʼєр.

У січні Ізраїль заявив, що штатний журналіст Al Jazeera та фрилансер, убиті під час авіаудару в Газі, були «терористами». За даними базованого у Нью-Йорку Комітету захисту журналістів, з початку війни було вбито 90 палестинських журналістів і ще 16 заарештовано.

Форум

XS
SM
MD
LG