Доступність посилання

ТОП новини

В ISW оцінили дії українських військових під Бахмутом


Українські військовослужбовці на танку біля Бахмуту на Донеччині, 20 січня 2023 року
Українські військовослужбовці на танку біля Бахмуту на Донеччині, 20 січня 2023 року

Українська оборона Бахмуту, ймовірно, є стратегічно правильною дією, незважаючи на її ціну для України, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Хоча витрати, пов’язані з подальшою обороною Бахмута Україною, є значними і, ймовірно, включають витрати, пов’язані з потенційними українськими контрнаступальними операціями в інших місцях, Україна також заплатила б значну ціну за те, щоб дозволити російським військам легко взяти Бахмут», – йдеться в повідомленні.

Аналітики зауважили, що сам Бахмут не має оперативного чи стратегічного значення, але якби російські війська зайняли його відносно швидко й малою ціною, вони могли б сподіватися розширити операції таким чином, щоб змусити Україну поспішно будувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості.

В ISW додали, що раніше українські сили використовували подібну модель поступового виснаження, щоб змусити російські операції в певних районах завершитися після кількох місяців значних втрат особового складу й техніки в гонитві за незначними тактичними досягненнями.

«Російські війська місяцями намагалися пробити ефективну українську оборону в Сєвєродонецьку і Лисичанську на початку літа 2022 року й захопили Лисичанськ лише після контрольованого відходу українських військ з цього району. Проте захоплення Лисичанська й адміністративного кордону Луганської області швидко виявилося неважливим для російських військ, і кінцевим результатом української оборони цього району стало вимушене завершення російського наступу в Луганській області, що призвело до загальної стагнації російських наступальних операцій на Донбасі влітку і восени 2022 року», – йдеться в повідомленні.

Українська оборона Бахмута, ймовірно, сприятиме подібному результату – російські війська скеровують живу силу й техніку в цей район від травня 2022 року й досі не досягли жодних значущих успіхів в оперативному плані, які серйозно б загрожували українській обороні району, додають аналітики.

В ISW зауважили, що українські сили ефективно утримують російські війська, обладнання і загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, таким чином перешкоджаючи можливості Росії продовжувати наступ на інших напрямках.

«Захід сприяв нездатності України скористатися цим утриманням російських сил у Бахмуті, повільно розгортаючи або притримуючи системи озброєння й постачання, необхідні для широкомасштабних контрнаступальних операцій», – заявили в ISW.

Бахмут продовжує залишатися головною гарячою точкою на фронті. Бої за місто, в яких з російської сторони значну роль відіграють найманці угруповання Євгена Пригожина, триває з липня 2022 року. Військові аналітики зазначали, що захоплення Бахмута має для Росії скоріше символічне значення, але не важливе зі стратегічної точки зору.

У січні пресслужба засновника «ПВК Вагнера» Пригожина заявила «про повне звільнення» Соледара – невеликого міста, розташованого за 20 кілометрів від Бахмута. Пізніше цю інформацію підтвердило міністерство оборони Росії. Генштаб ЗСУ втрату міста досі не підтвердив.

XS
SM
MD
LG