Доступність посилання

ТОП новини

У Карабасі загинули четверо бійців вірменських сил – AFP


Блокування Лачинського коридору, який сполучає Нагірний Карабах із Вірменією, червень 2023 року
Блокування Лачинського коридору, який сполучає Нагірний Карабах із Вірменією, червень 2023 року

Четверо бійців вірменських збройних загонів у Нагірному Карабасі загинули внаслідок артилерійського обстрілу азербайджанської армії вранці 28 червня, повідомляє агенція France-Presse з посиланням на вірменську сторону.

Днем раніше, 27 червня, міністерство оборони Азербайджану заявило, що «незаконні вірменські збройні загони на території Азербайджану... відкрили вогонь по позиціях азербайджанської армії», поранивши одного азербайджанського військовослужбовця.

Сутички спалахнули наступного дня після того, як Сполучені Штати виступили модератором триденних мирних переговорів, намагаючись придушити конфлікт, який триває десятиліттями. Держсекретар США Ентоні Блінкен відкрив дискусію, учасниками якої є міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян і його азербайджанський колега Джейхун Байрамов.

Раніше цього місяця прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Баку у здійсненні політики «етнічної чистки» в Карабасі, заявивши, що рух через Лачинський коридор – єдину дорогу, що з’єднує територію з Вірменією – заблокований.

Азербайджан стверджує, що мирні жителі та колони з гуманітарною допомогою можуть проїхати.

Упродовж понад трьох десятиліть Росія була посередником між двома колишніми радянськими республіками, але Брюссель і Вашингтон останнім часом стали активнішими, оскільки Москва на тлі повномасштабного вторгнення в Україну більше не може активно брати участь у проблемах Нагірного Карабаху.

Вірменія неодноразово звинувачувала російських миротворців у невиконанні обіцянок захистити етнічних вірмен згідно з погодженим Москвою перемир’ям 2020 року.

XS
SM
MD
LG