Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані затримали колишнього очільника МВС – у справі про протести в січні 2022 року


Колишній міністр внутрішніх справ Казахстану Єрлан Тургумбаєв
Колишній міністр внутрішніх справ Казахстану Єрлан Тургумбаєв

Правоохоронні органи Казахстану затримали колишнього міністра внутрішніх справ Єрлана Тургумбаєва у справі про масові заворушення в січні 2022 року, повідомила пресслужба Генпрокуратури країни 30 квітня.

Згідно з повідомленням відомства, колишнього міністра затримали 29 квітня. Його підозрюють у зловживанні владою та службовими повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки (частина 4 статті 362 КК Казахстану). У кримінальній справі, оголосила пресслужба, є відомості, що становлять державну таємницю, тому «інші дані досудового розслідування не підлягають розголошенню».

Видання Tengri News нагадує, що в березні Генпрокуратура допитала колишнього міністра у розслідуванні щодо дій співробітників силових структур під час січневих протестів.

На початку січня 2022 року у місті нафтовиків Жанаозені на заході Казахстану розпочалися мітинги проти підвищення цін на скраплений газ. Потім протести поширилися на інші регіони, а протестувальники стали висувати політичні вимоги.

У деяких містах протести переросли в сутички з силовиками та штурм урядових будівель. Наприклад, в Алмати на кілька годин було захоплено аеропорт. У перші дні протестів силовики розганяли протестувальників за допомогою сльозогінного газу, світлошумових гранат та гумових куль. У ніч проти 6 січня в Алмати сталася стрілянина. 7 січня президент Касим-Жомарт Токаєв наказав силовикам та армії стріляти в «терористів» на ураження без попередження.

За офіційними даними, під час заворушень загинули 238 людей. У Генпрокуратурі також заявляли, що 92 людини загинули під час збройних атак на держустанови, резиденцію президента, магазини та інші будівлі в Алмати та інших містах.

Форум

XS
SM
MD
LG