Доступність посилання

ТОП новини

Жителі КНДР повідомляють про голод, поки влада проводить паради проти США


Парад у Пхеньяні, 25 червня 2023 року
Парад у Пхеньяні, 25 червня 2023 року

Влада Північної Кореї провела багатотисячні паради проти США, поки жителі країни говорять про голод.

Державне інформагентство ЦТАК повідомило, що у столичних мітингах, присвячених річниці початку Корейської війни, взяли участь «близько 120 тисяч робітників та студентів». Вони присягалися влаштувати «війну помсти», щоб «знищити США», і тримали плакати «США перебувають на відстані нашого пострілу».

Раніше британському мовнику Бі-Бі-Сі вдалося таємно поговорити із трьома жителями Північної Кореї. Усі вони повідомили про брак харчів і про випадки смерті від голоду. Одна зі співрозмовниць розповіла, що чула про людей, які вчинили самогубство вдома або пішли вмирати в гори, бо більше не могли заробляти на життя. Про «продовольчу кризу» згадував і лідер Північної Кореї Кім Чен Ин.

КНДР закрила свої кордони в 2020 році після перших повідомлень про COVID-2019 та припинила імпорт зерна, добрив і техніки з Китаю. Кордон зміцнили парканом і, за повідомленнями, наказали прикордонникам стріляти в кожного, хто спробує його перетнути. Це унеможливило контрабандне ввезення їжі для її продажу на неофіційних ринках, які відвідує більшість північнокорейців.

Корпорація Бі-Бі-Сі звернулася до уряду Північної Кореї. Там відповіли, що влада «завжди ставила на головне місце інтереси народу, навіть у важкі часи». При цьому КНДР регулярно проводить випробування зброї. У 2022 році влада країни провела 63 випробування, вартість яких, за оцінками, перевищує 500 мільйонів доларів. Це більше, ніж необхідно для поповнення щорічного дефіциту зерна у Північній Кореї, свідчать підрахунки Бі-Бі-Сі.

Корейська війна 1950–1953 років закінчилася перемирʼям, а не мирним договором. Формально Північна та Південна Корея залишаються у стані війни. США та Південна Корея стали тоді союзниками.

У квітні 2023 року США та Південна Корея, стурбовані випробуваннями північнокорейської зброї, погодили план протистояння ядерній загрозі КНДР. Спільні навчання США та Південної Кореї, а також постачання американської зброї Північна Корея називає «відчайдушними зусиллями США щодо розпалювання ядерної війни».

XS
SM
MD
LG