Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради з прав людини закликають МКЧХ не відкривати офіс у Ростові-на-Дону


Ілюстраційне фото: волонтер Товариства Червоного Хреста України допомагає з евакуацією із зони бойових дій
Ілюстраційне фото: волонтер Товариства Червоного Хреста України допомагає з евакуацією із зони бойових дій

Комітет Верховної Ради з прав людини прокоментував повідомлення про намір Міжнародного комітету Червоного хреста відкрити офіс у російському Ростові-на-Дону для нібито допомоги жителям сходу України.

За повідомленням, комітет «категорично проти» такого рішення.

«Зазначене не тільки сприятиме легітимізації «гуманітарних коридорів» на території Російської Федерації, а й стане своєрідною підтримкою для примусового викрадення громадян України та вивезення їх на територію держави-агресора», – йдеться в зверненні.

Читайте також: Міжнародний комітет Червоного Хреста активізує зусилля з організації гуманітарних коридорів – прем’єр

За даними народних депутатів, російські війська силоміць вивезли кілька тисяч жителів блокованого Маріуполя до Росії. Це є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«За таких обставин МКЧХ має захищати і допомагати постраждалим громадянам України, а не ставати на бік держави-агресора та певним чином сприяти продовженню здійснення цього злочину. Тому наміри Міжнародного товариства Червоного Хреста щодо відкриття офісу Червоного Хреста в Ростові-на-Дону вважаємо неприйнятними», – підсумовують парламентарі.

Відтак комітет закликав керівництво Міжнародного комітету Червоного хреста «змінити своє рішення та не підтримувати примусове вивезення громадян України на територію держави-окупанта».

Читайте також: Денісова: російські військові проводять масову депортацію населення окупованих територій

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих ситуацій Ірина Верещук повідомила 25 березня, що Київ звернувся до президента Міжнародного комітету Червоного Хреста з вимогою отримати від Росії списки усіх силоміць вивезених туди українських громадян і забезпечити для них можливість безпечно повернутися в Україну.

Таким чином вона прокоментувала повідомлення про те, що МКЧХ планує відкрити офіс для допомоги українцям у російському Ростові-на-Дону.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG