Доступність посилання

ТОП новини

Родина конструктора заводу, який випускає двигуни до ракет Х-22, має власність у Британії та Польщі – розслідувачі


Зруйнований ударом російської ракети будинок у Дніпрі, 22 січня 2023 року
Зруйнований ударом російської ракети будинок у Дніпрі, 22 січня 2023 року

Команда увʼязненого російського опозиціонера Олексія Навального знайшла закордонні активи у Мкртіча Окрояна, головного конструктора заводу «Союз», який, серед іншого, випускає двигуни для крилатих ракет Х-22. У середині січня одна з таких ракет влучила в житловий будинок у Дніпрі, тоді загинули 46 людей.

Згідно з розслідуванням, 28-річній дочці Мкртіча Окрояна Анні належить будинок у графстві Суррей у Великій Британії, який був придбаний у 2020 році за шість мільйонів фунтів (понад 260 мільйонів гривень). При цьому соратники Навального зазначають, що сам Окроян, а також його дружина, син та дочка вказували адресу будинку в документах їхньої британської компанії Bento Minerals Europe Limited, яка продає бентонітову глину для будівництва та очищення води. З цих документів також випливає, що головний конструктор «Союзу» та його дружина є резидентами Великої Британії.

Крім цього, в розслідуванні йдеться, що в Польщі компанія Окрояна має філію, якою керує його брат Арутюн.

Соратники Навального також зазначили, що дружина Окрояна Алла Бабан і син Андранік є акціонерами ливарно-механічного заводу у підмосковному місті Балашиха, в якому Мкртіч входить до ради директорів підприємства. При цьому сам завод, на відміну від родини Окроянів, перебуває під західними санкціями, оскільки виробляє метали та деталі для російської армії.

«Окроян – один із розпалювачів цієї війни. Завод «Союз», закордонні фірми Окрояна та всієї його родини мають бути під санкціями, а їхнє англійське нерухоме майно має бути заарештоване. Воно зароблене на крові», – вважають розслідувачі.

Крилаті ракети Х-22 призначені для ударів по кораблях, проте російська армія регулярно використовує їх із іншою метою. 14 січня 2023 року Росія завдала масованого удару по Україні, внаслідок якого одна з ракет влучила в девʼятиповерховий житловий будинок. Вважається, що це була ракета типу Х-22. За офіційними даними, внаслідок удару загинули щонайменше 46 людей, серед яких шість дітей. Поранень зазнали близько 80 людей. У Міноборони РФ тоді заявили, що російські війська «вразили систему військового управління України та повʼязані з нею обʼєкти енергетики».

Наприкінці червня російська армія завдала удару по торговому центру в Кременчуку Полтавської області, внаслідок чого загинули щонайменше 20 людей. Українське Міністерство внутрішніх справ тоді повідомило, що удар був завданий ракетами Х-22. Міноборони РФ заявило тоді, що російські військові «завдали удару високоточними ракетами по ангарах зі зброєю та боєприпасами, які надійшли від США та європейських країн».

XS
SM
MD
LG