Доступність посилання

ТОП новини

МЗС оголосило російського консула в Одесі небажаною для перебування в Україні особою


Дипломат має залишити територію України до кінця дня 30 квітня
Дипломат має залишити територію України до кінця дня 30 квітня

Міністерство закордонних справ України повідомило про оголошення консула Генерального консульства Російської Федерації в Одесі небажаною для перебування на території України особою.

«Він має залишити територію України до кінця дня 30 квітня 2021 року. У разі продовження російською стороною провокацій проти співробітників дипломатичних установ України в Росії, залишаємо за собою право на подальші дії у відповідь», – йдеться в повідрмленні на сайті МЗС 27 квітня.

У відомстві заявили, що це крок у відповідь на оголошення 26 квітня МЗС Росії співробітника посольства України в Москві персоною нон-ґрата.

«Розглядаємо такий крок як продовження розгорнутої в РФ антиукраїнської кампанії та черговий прояв недружніх дій проти співробітників дипломатичних установ України», – йдеться в повідомленні.

Напередодні у МЗС також вказували, що оголошення дипломата посольства України в Москві персоною нон-ґрата позбавлене логіки, не має під собою жодних причин. Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в коментарі Радіо Свобода назвав це «черговою провокацією російської сторони».

26 квітня Міністерство закордонних справ Росії оголосило про видворення співробітника українського посольства у Москві у зв’язку з буцімто «недружніми діями української сторони, яка 19 квітня оголосила «persona non grata» співробітника Посольства Російської Федерації в Києві». У МЗС Росії заявили, що дипломат має залишити територію країни до 30 квітня.

ФСБ Росії 17 квітня заявила про затримання за день до цього українського консула в Санкт-Петербурзі Олександра Сосонюка. За повідомленням, консула затримали «під час зустрічі з російським громадянином при отриманні інформації закритого характеру, що міститься в базах даних правоохоронних органів і ФСБ Росії».

У МЗС України Радіо Свобода повідомили, що консула затримували на кілька годин, а потім він перебував в українській дипустанові.

У МЗС дії російської сторони назвали провокацією і наголосили, що «повністю відкидають висунуті консульському співробітнику звинувачення».

Пізніше МЗС Росії заявило, що українському консулу в Санкт-Петербурзі, про затримання якого повідомляла ФСБ, рекомендували залишити російську територію.

У МЗС України заявили, що у відповідь видворять одного з радників посольства Росії в Києві. Міністерство закордонних справ Росії відмовилося вважати видворення російського дипломата з України симетричним заходом з боку Києва і заявило, що залишає за собою право на кроки у відповідь.

XS
SM
MD
LG