Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус: ВООЗ закликає не робити третіх щеплень, поки вакцини не дістануть бідніші країни


Всесвітня організація охорони здоров’я виступила проти кампанії вакцинації від COVID-19 третьою дозою прищеплених обома обов’язковими, що часто вважають за потрібне для протистояння особливо заразному штамові «дельта», поки вакцин для перших двох доз не отримали бідніші країни.

Зокрема, звернув увагу генеральний директор ВООЗ Тедрос Адганом Ґебреєсус, у багатьох місцях досі не вакциновані навіть медики, які працюють «на передовій» протистояння хворобі.

За його словами, в той час як деякі країни й регіони вже замовляють мільйони «третіх доз», інші країни ще не змогли отримати вакцини й для своїх медиків і найвразливіших груп населення.

Звернувши увагу на американських виробників вакцин Pfizer і Moderna, які планують пропонувати вже масово вакцинованим країнам закупівлю додаткових доз для вакцинації людей третьою дозою задля додаткового підвищення імунітету від «дельти», він закликав їх натомість передати ці дози до міжнародної програми COVAX, що має на меті хоч частково забезпечити вакцинами бідніші країни.

Як сказав Тедрос, штам «дельта» зафіксований уже в 104 країнах.

Директор програм надзвичайних ситуацій ВООЗ Майк Раян, зі свого боку, заявив, що прагненням вакцинувати населення третьою дозою «прирікає сотні мільйонів людей на повну відсутність захисту». За його словами, більшість прищеплених двома дозами і в разі зараження «дельтою» матимуть легкий перебіг захворювання.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

У США головний урядовий експерт із COVID-19 Антоні Фаучі заявляв раніше цього тижня, що вважає за передчасне рекомендувати вакцинуватися третьою дозою.

Але в низці країн, які почали масову вакцинацію раніше і в яких перші прищеплені отримали обидві дози багато місяців тому і вже могли частково втратити утворені антитіла, збираються йти на масову ревакцинацію третьою дозою.

Таку можливість, зокрема, розглядають у Великій Британії; Ізраїль уже пропонує третю дозу людям із послабленим імунітетом, хоча ще не вирішив, чи пропонувати її всьому населенню.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG