Доступність посилання

ТОП новини

Косово скасувало 100-відсоткові мита на товари з Сербії та Боснії і Герцеговини


Альбін Курті, виконувач обовʼязків премʼєра, заявив, що мита щодо БіГ скасовані повністю й безумовно, а щодо Сербії тимчасово – до 15 червня
Альбін Курті, виконувач обовʼязків премʼєра, заявив, що мита щодо БіГ скасовані повністю й безумовно, а щодо Сербії тимчасово – до 15 червня

Уряд Косова скасував 100-відсоткові мита на товари з Сербії й Боснії і Герцеговини (БіГ), повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Альбін Курті, виконувач обовʼязків премʼєра, заявив, що мита щодо БіГ скасовані повністю й безумовно, а щодо Сербії тимчасово – до 15 червня.

Разом із цим, косовська сторона запроваджуватиме так званий принцип обопільності: від додаткових мит будуть звільнені лише товари до кількості, яка дорівнює сербському імпорту з Косова. Таким чином Приштина прагне до зрівноваження товарообміну, оскільки вартість сербського експорту до Косова в шість разів перевищує суму косовського експорту до Сербії.

Таке рішення косовського уряду Белград вважає неприйнятним. Марко Дюрич, керівник Бюро сербського уряду у справах Косова, заявив, що йдеться про «фальшивий захід», оскільки він тимчасовий та обмежений на частину товарів.

До Косова з Сербії імпортують переважно продовольчі товари, будівельні матеріали й сировини.

Додаткові мита на товари з Сербії й БіГ були запроваджені наприкінці 2018 року з поясненням, що це відповідь на транзитні, технічні й політичні заходи Белграда й Сараєва, які блокують вступ Косова до міжнародних організацій й інституцій.

Європейський союз і США неодноразово вимагали від Приштини скасувати мита, заявляючи, що вони ускладнюють відносини в регіоні й безпосередньо шкодять інтересам громадян.

XS
SM
MD
LG