Доступність посилання

ТОП новини

Мовний омбудсмен очікує, що уряд затвердить програму розвитку української мови


Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив в інтерв’ю Радіо Свобода, що очікує затвердження від Кабінету міністрів програми розвитку української мови.

«Треба, щоб Кабмін допоміг затвердити програму розвитку, опанування української мови. Я вважаю, що це один із ключових документів. Це той документ, який дасть інструментарій, в який спосіб можна буде проводити і роботу з популяризації, і з пояснення основних норм закону про мову, і, звичайно, проводити відповідні дослідження», – сказав Тарас Кремінь.

Кремінь додав, що офіс Уповноваженого з захисту державної мови перебуває в структурі Кабміну України, і тому він сподівається на підтрику уряду.

«Запуск інституції, її робота, тісна співпраця і з органами влади, і з відповідними міністерствами, контроль за виконанням. Це одне. А створення умов для опанування і підвищення рівня володіння української мови – це набагато інше», – сказав посадовець.

8 липня урядовим рішенням Тарас Кремінь був обраний уповноваженим із захисту державної мови. На цій посаді він змінив Тетяну Монахову, яка менш ніж через пів року після призначення звільнилася у квітні. Вона пояснила це тим, що секретаріат відомства, який їй доручили очолювати, так і не почав роботу та не отримав фінансування.

Посада мовного омбудсмена передбачена законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

XS
SM
MD
LG