Доступність посилання

ТОП новини

Набрало чинності виключення Росії з Дунайської комісії – Кулеба


Дмитро Кулеба подякував Дунайській комісії і закликав міжнародні організації наслідувати її приклад, «ізолювати російських дипломатів та вигнати Росію»
Дмитро Кулеба подякував Дунайській комісії і закликав міжнародні організації наслідувати її приклад, «ізолювати російських дипломатів та вигнати Росію»

Росію виключили з Дунайської комісії, починаючи з 1 березня – про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у п’ятницю.

Він нагадав, що в грудні минулого року, під час першого головування України, Дунайська комісія дійшла висновку, що дії Росії є несумісними з положеннями Белградської конференції, за підсумками якої було створено комісію.

«У Росії був час до 29 лютого, щоб вийти з організації самостійно. Але в агресора забракло сміливості це зробити. Як наслідок, від сьогодні члени комісії офіційно більше не визнають своїх зобов’язань перед Росією згідно із засадами Белградської конференції», – повідомив голова МЗС.

Він подякував Дунайській комісії і закликав міжнародні організації наслідувати її приклад, «ізолювати російських дипломатів та вигнати Росію».

Читайте також: Канада заборонила непрямий імпорт російських алмазів масою понад карат – МЗС

«Агресорам і терористам немає місця на поважних міжнародних платформах», – додав Кулеба.

У заяві за підсумками 100-ї сесії Дунайської комісії в грудні минулого року учасники вказали на «систематичні атаки» Росії на район Нижнього Дунаю, які порушують принципи Белградської конференції.

Члени організації дали Москві час до 29 лютого на те, щоб вийти з її складу, і постановили не визнавати своїх зобов’язань перед Росією за умовами Белградської конференції з 1 березня 2024 року. Комісія також закликала Росію сплатити заборгованість у її бюджет на суму в понад 308 тисяч євро.

Росія вийшла із Чорноморської зернової ініціативи влітку 2023 року. Після того армія РФ активно атакує ракетами чи дронами українські порти, зокрема дунайські Рені та Ізмаїл.

Форум

XS
SM
MD
LG