Доступність посилання

ТОП новини

Китай випереджає Росію та США в розробці гіперзвукової зброї – Пентагон


Під час підготовки до знешкодження бойової частини російської аеробалістичної гіперзвукової ракети «Кинжал», збитої над столицею України, Київ, 5 січня 2024 року
Під час підготовки до знешкодження бойової частини російської аеробалістичної гіперзвукової ракети «Кинжал», збитої над столицею України, Київ, 5 січня 2024 року

Китай значно випереджає Росію та Сполучені Штати в галузі створення гіперзвукової зброї, заявив 12 березня на слуханнях у Конгресі один із керівників розвідувального управління Міністерства оборони США (DIA).

За даними DIA, Китай зосередив найбільший арсенал гіперзвукової зброї, здатної нести як ядерні, так і звичайні боєголовки. Найбільш ефективною американські експерти називають ракету DF-17, прийняту на озброєння у 2020 році і здатну вражати обʼєкти на відстані до 1600 кілометрів. У 2021 році під час випробувань китайська ракета з гіперзвуковим бойовим блоком облетіла земну кулю.

Росія, як заявили представники Пентагону, має в своєму розпорядженні три типи гіперзвукової зброї, яка вже застосовувалася для ударів по Україні.

«У той час, як Китай та Росія провели численні успішні випробування гіперзвукової зброї, і, судячи з усього, поставили системи на бойове чергування, Китай випереджає Росію і за кількістю таких систем та за інфраструктурою, необхідною для їхньої підтримки», – наголосив на слуханнях провідний науковий співробітник DIA Пол Фрейстлер.

За його словами, протягом останніх двадцяти років Китай активно займався дослідженнями, створенням та випробуваннями такого типу зброї. З 2014 року Пекін випробовує міжконтинентальні ракети з гіперзвуковими бойовими блоками. Він також працює над гіперзвуковими двигунами.

Сполучені Штати активізують свою програму створення гіперзвукової зброї, в рамках якої розробляються ракети наземного, повітряного та морського базування. Проте, як заявили на слуханнях американські представники, США відстають від Китаю та Росії в цій галузі. Причому США не планують оснащувати гіперзвукові ракети ядерними боєголовками, вважаючи, що нинішнього американського ядерного арсеналу достатньо, щоб бути засобом стримування потенційного агресора.

Форум

XS
SM
MD
LG