Доступність посилання

ТОП новини

Ліга арабських держав протестує проти визнання Голанських висот ізраїльськими


Туристи на анексованих Ізраїлем Голанських висотах, березень 2019 року
Туристи на анексованих Ізраїлем Голанських висотах, березень 2019 року

Ліга арабських держав висловила протест проти рішення президента Сполучених Штатів Дональда Трампа визнати суверенітет Ізраїлю над спірними Голанськими висотами.

У фінальній заяві за результатами саміту, що тривав протягом дня 31 березня в Тунісі, лідери країн Ліги підтвердили, що вважають регіон «окупованою територією Сирії».

Ліга арабських держав також звернулася до Ірану із закликом до відносин, «побудованих на доброму сусідстві, невтручанні у внутрішні справи один одного, відмові від застосування сили чи погроз та утриманні від дій, які можуть підважити безпеку і стабільність у регіоні».

Читайте також: Україна не визнає Голанські висоти частиною Ізраїлю – МЗС​

Король Саудівської Аравії Салман, відкриваючи саміт, заявив, що саме втручання Ірану призводить до дестабілізації в регіоні.

До Ліги входить 22 країни-члени, проте членство Сирії було призупинене 2011 року після жорстких придушень протестів і подальшого початку війни, яка триває досі.

22 березня​ Трамп заявив, що США мають визнати суверенітет Ізраїлю над спірними Голанськими висотами. Країни Заходу розкритикували ці слова.

Голанські висоти – територія, розташована між Ізраїлем і Сирією, яка після закінчення шестиденної війни у 1967 році перейшла під контроль Ізраїлю. Сирія і більшість країн світу не визнають суверенітет єврейської держави над Голанськими висотами. У напрямку Голанських висот з боку Сирії періодично йдуть обстріли, на що Ізраїль завдає ударів у відповідь. Останній інцидент стався у січні 2019 року.

XS
SM
MD
LG