Доступність посилання

ТОП новини

Лікарям другої ланки хочуть підняти зарплату до 70% від ставки – нарада в Зеленського


За повідомленням, виділення коштів урядом дасть змогу забезпечити підняття виплат лікарям другої ланки до 70% від їхньої тарифної ставки, медсестрам і санітарам – на 50% і 25% відповідно від мінімальної заробітної плати
За повідомленням, виділення коштів урядом дасть змогу забезпечити підняття виплат лікарям другої ланки до 70% від їхньої тарифної ставки, медсестрам і санітарам – на 50% і 25% відповідно від мінімальної заробітної плати

У Кабінеті міністрів України заявили, що готові виділяти понад два мільярди гривень щомісяця на підвищення зарплат лікарям, медсестрам, санітарам другої ланки. Як повідомляє пресслужба президента, такі дані вони назвали на селекторній нараді в Офісі голови держави 17 червня, на якій йшлося, зокрема, про можливість підвищення заробітних плат медикам, які надають спеціалізовану медичну допомогу, з 1 вересня цього року, допоки не буде відпрацьована нова система нарахування зарплат у межах медичної реформи з 2021 року.

За повідомленням, виділення цих коштів дасть змогу забезпечити підняття виплат лікарям другої ланки до 70% від їхньої тарифної ставки, медсестрам і санітарам – на 50% і 25% відповідно від мінімальної заробітної плати.

Під час наради Володимир Зеленський заявив, що зарплата лікарів другої ланки в Україні нині одна з найнижчих, «що неприпустимо для цивілізованої країни, а тим більше – в умовах ускладненої епідемічної ситуації».

«Медична реформа не спрацювала для лікарів другої ланки. Їхні зарплати мізерні. Допоки не запрацює нова система нарахування зарплат у 2021 році, ми впровадимо проміжне рішення, і зарплати наших медиків, не побоюся сказати – наших героїв сьогодні, – зростуть уже з вересня. З цифр, наданих урядом, я бачу, що ми можемо суттєво підвищити зарплати», – сказав Зеленський.

Зокрема, він навів приклад лікаря-хірурга, тарифна ставка якого зараз складає 5 тисяч 87 гривень. «З надбавками середня зарплата становить близько семи тисяч гривень. Після підняття з вересня вона буде приблизно 10 тисяч 500 гривень. Це хоч якось наблизить зарплати лікарів другої ланки до зарплат сімейних лікарів», – заявив президент.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко і міністр охорони здоров’я Максим Степанов додали, що в разі узгодженої формули підвищення середня зарплата середнього медперсоналу підніметься до понад 7 тисяч гривень, а молодшого – наближатиметься до шести тисяч гривень.

Наприкінці березня влада пообіцяла українським медикам заплатити 300% окладу за роботу з пацієнтами, хворими на COVID-19. Медпрацівники в багатьох регіонах заявляли, що доплат не отримали. У травні в уряді заявляли, що майже всі області виплатили березневі надбавки, а три області вирішать це питання найближчим часом.

8 травня ексочільниця МОЗ та ініціаторка медичної реформи Уляна Супрун пояснила, чому деякі медичні установи отримають менше коштів у зв’язку з медичною реформою.

Читайте також: Після критики Супрун Ляшко пояснив, чому уряд виділив гроші нереформованим закладам охорони здоров’я​

За словами Супрун, суть трансформації полягала в тому, щоб змінити систему фінансування охорони здоров’я, аби пацієнт отримував безоплатну, безпечну і якісну меддопомогу, а кошти платників податків використовувались ефективно і «йшли за пацієнтом» в ті медзаклади та до тих лікарів, яких обирає сам пацієнт.

1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. Заклади охорони здоров'я, які надають спеціалізовану чи вузькоспеціалізовану медичну допомогу, повинні працювати за принципом «гроші за пацієнтом».

4 травня президент України Володимир Зеленський закликав МОЗ доопрацювати медичну реформу.

Наступного дня міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив, що його відомство збирається виправляти помилки планування медреформи. Він заявив, що «медреформа у тому вигляді, в якому ми її отримали, означає звільнення близько 50 тисяч медичних працівників, закриття 332 лікарень – усе це через дефіцит фінансування».

За його словами, дефіцит фінансування спостерігається у 984 лікарнях із 1747.

XS
SM
MD
LG