Доступність посилання

ТОП новини

«Проблеми з обмінним фондом»: Лубінець щодо перспектив звільнення українських військовополонених


За словами Дмитра Лубінця, наразі «недостатньо російських військовополонених, яких хочемо міняти на українських військовополонених –  вони є, але кількість недостатня»
За словами Дмитра Лубінця, наразі «недостатньо російських військовополонених, яких хочемо міняти на українських військовополонених –  вони є, але кількість недостатня»

В України «існують проблеми з обмінним фондом», повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець.

Він розповів, що наразі «мало російських військовополонених, яких ми хочемо міняти на українських військовополонених – вони є, але кількість недостатня».

Іншою проблемою, за словами Лубінця, є те, що «російській стороні взагалі не цікаві російські військовополонені».

«Росіянам інколи цікавіше використовувати і своїх військовополонених, і родичів українських військовополонених, але тільки не повертати наших додому. І накручувати родичів військовополонених, що Україна винна, Україна не хоче, ми щось там пропонуємо, а вони не готові», – наголосив він.

7 серпня Україна повернула з російського полону ще 22 військових. Як повідомив тоді омбудсмен Дмитро Лубінець, від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна повернула з полону 2598 українців.

Раніше очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов оцінював, що близько 40% тих, кого Росія утримує в полоні – це цивільні люди, решта полонених – військові.

4 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що, за приблизними оцінками, Росія незаконно утримує понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Це дані на підставі звернень родичів, чиїх близьких затримала російська сторона.

XS
SM
MD
LG