Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко заявив, що готовий до діалогу з опонентами і до відповіді на «провокації»


Олександр Лукашенко під час голосування, 9 серпня 2020 року
Олександр Лукашенко під час голосування, 9 серпня 2020 року

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що «готовий до діалогу з опонентами», але застеріг їх від «провокацій». Він сказав про це 9 серпня під час голосування на виборах президента.

«Якщо ви просто висловите свою позицію чи позицію когось, і зрозуміло, що це Петров, Сидоров, Іванов, я це вітаю. Я готовий особисто вести діалог з вами. Якщо ви схильні починати поводитися тенденційно, я також це бачу, і ставлення відповідне. А якщо ви провокуєте, то отримаєте у відповідь те ж саме», – сказав Лукашенко.

«Ви що, хочете намагатися повалити владу, зламати щось, вколоти, образити (як це ви робили спочатку більше, а зараз менше) і чекаєте, що я або хтось перед вами стане на коліна і буде цілувати пісок, по якому ви бродили? Не буде цього. Поводьте себе згідно з законом, і у нас претензій до вас не буде», – додав він.

Лукашенко також заявив, що «ніхто ніяких репресій» щодо прихильників альтернативних кандидатів «не чинив і чинити не буде».

Президент Білорусі наголосив, що «ситуація на виборах не вийде з-під контролю». За словами білоруського лідера, він зранку почув доповідь Державного прикордонного комітету: нещодавно 170 громадянам відмовили у в’їзді, оскільки «або показали підроблені візи, або не могли пояснити, чому їдуть».

Лукашенко додав, що контроль за білорусько-російським кордоном був посилений, «і були люди, яких вигнали з країни».

«Нічого не вийде з-під контролю. Це я вам гарантую. Це головне завдання нинішньої влади, не лише президента. Тому ви можете не сумніватися в цьому, незалежно від того, що планують окремі люди», – сказав Лукашенко.

Цього року в Білорусі, з початку президентської кампанії, вже є 24 особи, визнані правозахисниками як політичні в’язні. Серед них – Віктор Бабарико, який хотів балотуватися у президенти, і блогер Сергій Тихановський, який також намагався зареєструватися як кандидат.

Від початку кампанії правозахисники нарахували понад 700 затриманих.

Вибори у Білорусі: нові дані після реєстрації кандидатів

  • Шості вибори в історії незалежної Білорусі
  • Відбудуться 9 серпня 2020 року;
  • ЦВК Білорусі зареєструвала 15 ініціативних груп зі збору підписів із 55 заявок;
  • 14 липня ЦВК Білорусі зареєструвала Олександра Лукашенка, Світлану Тихановську, Ганну Конопацьку, Андрія Дмитрієва та Сергія Черечня кандидатами у президенти.
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
  • Люди в багатьох містах Білорусі вийшли на вулиці ввечері 14 липня після того, як Центрвиборчком відмовився зареєструвати кандидатами Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називають найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка.
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
  • З початку виборчої кампанії правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто перехожих на вулицях. 129 людей були покарані адміністративними арештами, 252 оштрафовані.
  • Головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів;
  • 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже майже 26 років;
  • Окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки).

XS
SM
MD
LG