Доступність посилання

ТОП новини

Сейм Литви подолав вето президента на закон про більш м’які санкції для білорусів, ніж для росіян


14 квітня президент Литви Гітанас Науседа наклав вето на закон. Він запропонував парламенту «в повному обсязі застосувати всі сім обмежувальних заходів до громадян Білорусі й Росії»
14 квітня президент Литви Гітанас Науседа наклав вето на закон. Він запропонував парламенту «в повному обсязі застосувати всі сім обмежувальних заходів до громадян Білорусі й Росії»

Сейм Литви провів повторне голосування щодо закону про обмежувальні заходи щодо громадян Білорусі й Росії за військову агресію проти України, подолавши вето президента. «За» проголосували 99 зі 108 депутатів.

Сейм Литви ухвалив згаданий закон 4 квітня. Він передбачає обмежувальні заходи для громадян Білорусі та Російської Федерації, пов’язані з порядком в’їзду та легалізації в цій балтійській державі, придбанням нерухомості тощо. На етапі розгляду документ значно пом’якшили по відношенню до білорусів, найбільше санкцій торкнулося росіян.

14 квітня президент Литви Гітанас Науседа наклав вето на закон. Він запропонував парламенту «в повному обсязі застосувати всі сім обмежувальних заходів до громадян Білорусі й Росії», а також уніфікувати обмеження, які стосуються як росіян, так і білорусів.

Рішення Науседи розкритикувала білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська. Вона заявила, що «не можна ставити в один ряд білорусів і поплічників режиму» і «не можна карати білорусів за дії режиму».

Білорусь надає Росії сприяння у її війні проти України, проте прямо не бере участі у бойових діях. При цьому в країні розміщено російський контингент і військову авіацію. Частина російських військ атакувала українські міста з території Білорусі. Також територія цієї країни використовується російським військовим командуванням як плацдарм для ракетних й авіаційних ударів по Україні.

У жовтні 2022 року Олександр Лукашенко визнав участь Білорусі у війні Росії проти України, але наголосив, що білоруси «нікого не вбивають».

XS
SM
MD
LG