Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ у звіті про місію на Запорізьку АЕС попереджає про «негайну» необхідність вжиття заходів


Наразі двоє представників МАГАТЕ залишаються на ЗАЕС, повідомило агенство напередодні
Наразі двоє представників МАГАТЕ залишаються на ЗАЕС, повідомило агенство напередодні

Міжнародне агентство з атомної енергії МАГАТЕ заявило, що існує «негайна необхідність у вжитті тимчасових заходів», щоб уникнути ядерної аварії на Запорізькій атомній електростанції.

У звіті, опублікованому 6 вересня після місії на АЕС МАГАТЕ заявило, що поточна ситуація на захопленому російськими військовими об’єкті є «неприйнятною і небезпечною».

Найкращою дією для гарантування безпеки ядерних об’єктів України та її населення було б припинення збройного конфлікту, вважає МАГАТЕ.

«В очікуванні закінчення конфлікту та відновлення стабільних умов існує нагальна необхідність у вжитті тимчасових заходів щодо запобігання ядерній аварії внаслідок фізичних збитків, завданих військовими засобами», – йдеться у звіті.

«Це може бути досягнуто за рахунок негайного створення зони ядерної безпеки та захисту», вказано в документі.

МАГАТЕ заявило, що готове «негайно» розпочати консультації задля «негайного створення такої зони ядерної безпеки та захисту» на Запорізькій атомній електростанції, що є найбільшою у Європі.

У звіті МАГАТЕ підтверджує, що на ЗАЕС є російський військовий персонал, транспортні засоби та обладнання.

Четверо експертів МАГАТЕ у понеділок покинули Запорізьку АЕС, як і планувалося, після кількох днів перебування на станції.

«Ще двоє залишаються, щоб підтримувати постійну присутність МАГАТЕ на майданчику, що дозволяє Агентству спостерігати за ситуацією там і давати незалежні оцінки», – йшлося у пресрелізі МАГАТЕ.

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Росією Енергодарі 1 вересня. Згодом очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі разом із більшістю членів делегації залишив Запорізьку АЕС.

Навіть у день візиту місії МАГАТЕ на станцію повідомлялося про обстріли Енергодара. Київ і Москва звинуватили один одного в цих обстрілах.

Місія МАГАТЕ пов’язана з побоюваннями ядерної катастрофи, які викликали посилення обстрілів території найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

XS
SM
MD
LG