Доступність посилання

ТОП новини

Родичі викраденого в Афганістані американця закликають Байдена не виводити війська до його звільнення


Марк Фрерікс працював над інженерними проектами в Афганістані, коли його викрали
Марк Фрерікс працював над інженерними проектами в Афганістані, коли його викрали

Родичі Марка Фрерікса, співробітника армії Сполучених Штатів, якого вважають викраденим екстремістами, закликають президента США Джо Байдена не продовжувати виведення військ із Афганістану, доки Фрерікс не буде звільнений з полону. Свою заяву члени сім’ї та прихильники Фрерікса оприлюднили 31 січня, в річницю його зникнення.

Марк Фрерікс працював над інженерними проектами в Афганістані, коли його викрали. Представники США вважають, що його утримує пов’язана з угрупованням «Талібан» група «Хаккані». Таліби публічно не визнали, що Фрерікс у них.

Читайте також: Байден «дуже стурбований» через ситуацію з Навальним

«Ми впевнені, що він все ще живий і здоровий. У нас немає жодних припущень, що він може бути мертвий або поранений» – сказала сестра зниклого Шарлін Какора агентству Associated Press.

Фрерікс – один із кількох громадян США, відповідальність за долю яких успадкувала адміністрація Байдена.

Пол Овербі, 78-річний письменник із США, зник у 2014 році в провінції Хост біля кордону з Пакистаном, досліджуючи книгу. За словами дружини Овербі, перед зникненням він, ймовірно, планував перетнути кордон із Пакистаном, щоб домовитись про інтерв’ю з керівником мережі «Хаккані».

Читайте також: Афганістан: внаслідок хвилі атак загинули понад 20 людей

Державний департамент США запропонував винагороду до 5 мільйонів доларів за інформацію, яка допомагає знайти та звільнити Фрерікса та Овербі. Серед інших громадян США, які, як вважається, перебувають у полоні за кордоном, - Остін Тіс, який зник у Сирії в 2012 році, а також морський піхотинець США Тревор Рід та корпоративний топменеджер Пол Вілан, обидва ув’язнені в Росії.

23 січня представники адміністрації Байдена заявили, що переглядають мирну угоду від лютого 2020 року між Сполученими Штатами та «Талібаном» на тлі застережень щодо того, чи виконує «Талібан» своє зобов’язання зменшити насильство в Афганістані.

За кілька днів до вступу Байдена адміністрація експрезидента Дональда Трампа, що відходить, заявила, що досягла своєї мети зменшити кількість американських військ в Афганістані приблизно до 2500. Це було частиною більш широкого плану виведення всіх американських військ до травня.

XS
SM
MD
LG