Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську без прогресу завершилося 103-є засідання контактної групи щодо Донбасу – Геращенко


Представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко
Представник України в Тристоронній контактній групі Ірина Геращенко

У столиці Білорусі Мінську без просування в жодному питанні завершилося 103-є засідання Тристоронньої контактної групи з урегулювання збройного конфлікту на Донбасі, повідомила представник України в групі Ірина Геращенко.

«Росія несе повну відповідальність за зрив мінських угод 4 роки тому , захоплення Дебальцева і жорстокий розстріл сотень українців, цивільних і військових. Росія має піти з Дебальцева, з усієї української території. Вивести війська і техніку, й негайно скасувати результати псевдовиборів у «республіках», – заявила Геращенко у Facebook.

Також українська сторона порушувала питання про звільнення заручників.

«На ТКГ ми повторити вимогу: негайне звільнення військовополонених моряків без всяких передумов. Представник Росії Гризлов неодноразово намагався перебивати українську сторону, що, мовляв, Мінськ – це не той майданчик, де мають обговорювати долю військовополонених. Той! Військовополонені підпадають під пункт 6 Мінських угод – негайне звільнення всіх незаконно утримуваних, яких країна-агресор тримає у зв’язку з конфліктом», – додала представниця України.

«Ще раз передали Росії пропозицію забрати 25 своїх громадян і запропонували різні формати звільнення: широкий 25/25 ( росіян на політв’язнів Кремля), і 19/72, запропонували кілька інших форматів», – відзначила також Ірина Геращенко.

Представниця угруповання «ДНР» заявила за підсумками переговорів, що це «Київ не надав офіційної позиції щодо обміну полоненими».

30 січня під час попередньої зустрічі ТКГ у Мінську представники делегації Росії відмовилися обговорювати пропозицію України про обмін українських політв’язнів, що утримуються у в’язницях Кремля, на затриманих в Україні росіян за посягання на територіальну цілісність і суверенітет України.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, станом на кінець 2018 року загинули внаслідок бойових дій близько 13 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG