Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Молдові допустив до виборів членів забороненої проросійської партії «Шор»


Прихильники партії «Шор» на акції протесту в Кишиневі, 19 червня 2023 року
Прихильники партії «Шор» на акції протесту в Кишиневі, 19 червня 2023 року

Конституційний суд Молдови 3 жовтня дозволив брати участь у місцевих виборах, що пройдуть у листопаді, колишнім членам проросійської партії «Шор», яка раніше цього року вердиктом цього ж суду була визнана неконституційною і відтоді вважалася розформованою.

Таке рішення суд ухвалив після скарги низки членів партії «Шор», яку очолює бізнесмен Ілан Шор, що проживає у вигнанні.

У червні Конституційний суд на тлі намагань Молдови зменшити вплив Росії заборонив лідерам цієї партії балотуватися на виборах упродовж п’яти років. Із відповідним позовом тоді звернувся уряд Молдови. Нинішня влада Молдови і західні політики звинувачують «Шор» у спробах дестабілізувати ситуацію в країні. Представники самої «Шор» називали звинувачення політично вмотивованими.

3 жовтня рішення було ухвалене голосуванням трьох суддів. Двоє інших заявили, що висловлять окремі думки. «Суд встановив, що оспорювана заборона не була заснована на об’єктивних критеріях, була загальною і не враховувала індивідуальні обставини», – пояснив після винесення рішення суддя Сергій Цуркан, якого цитує молдовська служба Радіо Свобода. Цуркан додав, що коли суд визнав партію «Шор» неконституційною, він не пропонував накладати обмеження на її членів.

Читайте також: Особи, пов’язані з Росією, намагаються спровокувати заколот проти лідерів Молдови – розвідка США

Форум

XS
SM
MD
LG