Доступність посилання

ТОП новини

Влада Москви виклала в мережу адреси режимних обʼєктів – центр «Досьє»


Будівля Головного управління Генштабу (ГРУ, військова розвідка) Росії
Будівля Головного управління Генштабу (ГРУ, військова розвідка) Росії

Розслідувачі центру «Досьє», створеного російським політемігрантом Михайлом Ходорковським, виявили, що влада кількох російських міст, включно з Москвою та Санкт-Петербургом, оприлюднила у відкритому доступі адреси режимних обʼєктів, які не можна відключати від електропостачання. Як стверджується в розслідуванні, йдеться, зокрема, про обʼєкти, які використовують Служба зовнішньої розвідки та Головне управління Генштабу (ГРУ, військова розвідка). Як зазначає «Досьє», публікація у відкритому доступі адрес таких обʼєктів, згідно з буквою закону, має переслідуватися як розголошення державної таємниці.

«Достатньо знайти на сайті адміністрації будь-якого регіону Росії документ із незручною назвою «Перелік споживачів електричної енергії (потужності), обмеження режиму споживання електричної енергії яких може призвести до економічних, екологічних, соціальних наслідків». Саме у списку цих особливих споживачів електроенергії відкритим текстом перераховані адреси режимних обʼєктів», – стверджує автор розслідування Денис Коротков. На сайті мерії Москви такі адреси було знайдено у 434-сторінковому документі, який зараз недоступний. Документ затвердив мер Москви Сергій Собянін.

Більшість перерахованих обʼєктів не стосуються Міноборони чи спецслужб, однак у ньому є й перелік усіх військових частин та установ Міноборони, розташованих у Москві. «Більш того, будь-хто без жодних зусиль може дізнатися, де в Москві живуть співробітники найтаємніших відомств, подивитися, які непоказні будівлі насправді є обʼєктами спецслужб, і позаздрити смаку до життя керівництва цих спецслужб», – пише «Досьє».

Найбільша концентрація обʼєктів, повʼязаних зі спецслужбами – у районі Срібний Бір. Там, зокрема, розташовані дачі, повʼязані зі Службою зовнішньої розвідки (СЗР), стверджується в розслідуванні. «Досьє» перераховує адреси конкретних обʼєктів та публікує їхні фотографії. Крім дач, у списку багато житлових будинків, що належать до СЗР, Федеральної служби охорони (ФСО) або ГРУ. При цьому конкретні квартири зазвичай не вказуються.

Найбільше обʼєктів у переліку закріплено за ФСО. Це не тільки вежі Кремля, Олександрівський сад та інші подібні місця, а й неочевидні обʼєкти, – наприклад, в одній будівлі з популярним кафе «Жан-Жак» кілька обʼєктів належать також Федеральній службі виконання покарань.

Центр «Досьє» також склав «мапу найнебезпечніших місць», внісши до неї обʼєкти, знайдені в списках. «Ми впевнені, що всі ці відкриті дані давно відомі українським військовим, а от мирним жителям у Росії вони допоможуть краще оцінювати ризики», – пишуть розслідувачі.

Форум

XS
SM
MD
LG