Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликає жителів окупованих територій не брати участі в незаконних виборах президента Росії


МЗС вказує на те, що проведення нелегітимних виборів президента Росії в окупованих регіонах України – в Криму та частинах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей – є незаконним та не матиме правових наслідків
МЗС вказує на те, що проведення нелегітимних виборів президента Росії в окупованих регіонах України – в Криму та частинах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей – є незаконним та не матиме правових наслідків

Російська «кампанія з імітації виборів президента» на окупованих територіях України свідчить про подальше нехтування Москвою нормами та принципами міжнародного права – про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ 14 березня.

«Керівництво РФ свідомо ігнорує заклики до припинення подібних дій та, всупереч численним резолюціям ГА ООН і рішенням низки інших авторитетних міжнародних організацій на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, не полишає спроб анексії тимчасово окупованих Російською Федерацією внаслідок збройної агресії територій України шляхом поширення на них норм російського законодавства», – йдеться в заяві.

Відомство вказує на те, що проведення нелегітимних виборів президента Росії в окупованих регіонах України – в Криму та частинах Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей – є незаконним та не матиме правових наслідків. Також незаконним є примусове залучення до участі в них громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях, або були депортовані на територію РФ.

Читайте також: Рада закликала світову спільноту засудити проведення РФ незаконних виборів на окупованих територіях України

«Закликаємо громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або вимушено перебувають на території Російської Федерації, не брати участі у «псевдовиборах» президента РФ. Задля власної безпеки та враховуючи схильність російської влади до провокацій, закликаємо у дні голосування уникати місць масового скупчення людей поблизу «виборчих дільниць», об’єктів військової інфраструктури окупаційних військ РФ», – повідомляє МЗС.

Згідно з позицією міністерства, загальні обставини проведення виборів президента Росії ставлять під сумнів легітимність їхніх результатів.

«Україна закликає іноземні держави та міжнародні організації не надсилати міжнародних спостерігачів для участі у черговому фарсі, який Кремль видає за президентські вибори, організованому ним зокрема на суверенній території України, утриматися від визнання їхніх результатів, та попереджає про притягнення усіх порушників українського законодавства до правової відповідальності», – додали у відомстві.

Читайте також: Розвідка Британії спрогнозувала підсумки незаконних виборів президента РФ на окупованих територіях України

Воно також закликає міжнародні медіа та публічних осіб не не допомагати Кремлю «в створенні ілюзії виборчого процесу», вживаючи термін «вибори» щодо цього голосування.

Раніше 14 березня Верховна Рада під час пленарного засідання 14 березня ухвалила звернення до іноземних урядів та парламентів, а також міжнародних організацій, в якому закликала засудити проведення Росією незаконних виборів на тимчасово окупованій території України.

В кінці лютого стало відомо, що на окупованій частині Запорізької області підконтрольна Росії адміністрація почала проводити незаконне дострокове голосування на виборах президента Росії.

ЦВК Росії ухвалила рішення, що незаконне дострокове голосування буде проведено і на окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької і Херсонської областей. Окуповані регіони України виборча комісія визнала «важкодоступними». Незаконні вибори у Херсонській, Донецькій і Луганській областях почнуться пізніше, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Речник Євросоюзу Пітер Стано 25 лютого заявив, що Європейський союз не визнає результати незаконного голосування, як Росія проведе на тимчасово окупованих територіях України.

Також Центральна виборча комісія України заявила про нелегітимність організації підготовки і проведення виборів президента РФ на окупованих територіях України.

Форум

XS
SM
MD
LG