Доступність посилання

ТОП новини

У «Нафтогазі» прокоментували заяви Росії про її умови транзиту газу


У компанії «Нафтогаз України» прокоментували заяви Росії про те, що транзит її газу через українську територію до країн Європи після 2019 року може відбуватися тільки на російських умовах.

Як написав у фейсбуці виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко, обидві ці умови, які раніше озвучували в Росії, абсолютно неприйнятні для «Нафтогазу», і українську компанію в цьому підтримує Європейська комісія.

Перша умова, про яку заявляв раніше російський газовий монополіст «Газпром» і яку нагадав Вітренко, – що «має бути відновлений баланс у стосунках між «Нафтогазом» і «Газпромом» шляхом або скасування рішень Стокгольмського арбітражу в апеляційному суді в Швеції, або «мирової угоди» між «Газпромом» і «Нафтогазом», у якій би «Нафтогаз» добровільно відмовився від вимог до «Газпрому» виконати рішення арбітражу».

Чільник «Нафтогазу» наголосив, що такий баланс у відносинах між «Нафтогазом» і «Газпромом» якраз уже й був відновлений рішеннями міжнародного арбітражу. «Ці рішення зараз підлягають невідкладному виконанню, про що вказує і рішення апеляційного суду у Швеції, де зазначено, що оскарження рішень арбітражу не звільняє від необхідності їх виконувати, не припиняє і не відкладає виконання цих рішень», – додав посадовець.

«Нафтогаз» також не збирається відмовлятися від виграшу 4,6 млрд дол за транзитною справою, не кажучи вже про виграш близько 2 млрд дол від перегляду ціни на газ і про скасування арбітражем зобов’язань «Нафтогазу» перед «Газпромом» на суму близько 80 млрд дол за положенням «бери-або-плати» контракту на поставку газу», – заявив керівник «Нафтогазу».

Друга вимога з російського боку – що «переговори можуть іти щодо продовження поточного контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом», який російська сторона вважає таким, який відповідає європейським і українськими правилам, і при цьому не містить ніяких зобов’язань «Газпрому» щодо обсягів транзиту».

«Поточний транзитний контракт між «Нафтогазом» і «Газпромом» не відповідає вимогам українського і європейського законодавства, тому він не може бути «продовжений». Якщо підсумувати, транзит через Україну може бути на стандартних європейських умовах, а не на умовах Росії», – наголосив Вітренко.

При цьому керівник «Нафтогазу» звернув увагу: «Якщо ж Росія продовжуватиме забезпечувати «Газпрому» ексклюзивні можливості для транзиту газу з території Росії до Європи через Україну, і при цьому «Газпром» не буде погоджуватися на стандартні європейські умови, у «Нафтогазу» є реальна можливість через новий арбітраж, який вже розпочався, отримати приблизно 10 млрд дол як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року».

«Це має «допомогти» «Газпрому» зайняти більш конструктивну позицію на переговорах щодо транзиту після 2019 року», – вважає Юрій Вітренко.

У Росії заступник міністра закордонних справ Олександр Панкін повторив 9 лютого, що Росія готова продовжувати транзит газу через Україну після закінчення терміну нині чинного контракту наприкінці 2019 року, але «на тих умовах, які потрібні нам». Серед іншого, в інтерв’ю російському державному агентству «РІА «Новості» він пропонував просто продовжити нинішній контракт, укладений 2009 року, припустивши можливість якихсь змін у ньому. Останнім часом Москва вже не раз виступала зі схожими заявами.

Панкін також, пригадавши про тристоронню зустріч із приводу транзиту газу між представниками України, Європейського союзу і Росії в січні у Брюсселі, на якій сторони не дійшли ніяких домовленостей, згадав, що наступне коло таких консультацій призначене на травень, і додав: «До цього часу, можливо, відбудуться зміни в позиції, відбудеться певний інституційний розвиток, юридичний розвиток процесів в Україні».

В Україні 31 березня мають відбутися президентські вибори; другий тур, у разі необхідності, відбувся б 21 квітня. Більшість провідних кандидатів, крім чинного голови держави, заявляють, що готові на переговори і компроміси з Росією з багатьох питань. Зокрема, Юлія Тимошенко, з ініціативи якої як прем’єр-міністра України 2009 року й були укладені нинішні контракти, заявляла, що одним із перших її кроків у разі обрання буде ліквідація «Нафтогазу України».

Компанія «Нафтогаз України» як сторона низки арбітражних проваджень проти російського «Газпрому» через ті контракти домоглася в арбітражі повного чи часткового скасування деяких із найбільш невигідних для України умов тих контрактів. За підсумками двох таких проваджень саме «Нафтогазові» як юридичній особі «Газпром» нині боргує близько 2,7 мільярда доларів, і ця сума постійно зростає за рахунок пені через відмову російського монополіста виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

Крім того, «Нафтогаз» розпочав проти «Газпрому» нове арбітражне провадження, вимагаючи суми в майже 12 мільярдів доларів у зв’язку з імовірним припиненням із наступного року транзиту російського газу через Україну. У «Нафтогазі» заявляли, що можуть відмовитися від стягнення 10 мільярдів доларів із цієї суми, якщо «Газпром» гарантуватиме продовження такого транзиту на вигідних для України умовах.

XS
SM
MD
LG