Доступність посилання

ТОП новини

Міністри НАТО обговорюють, чи виводити міжнародні сили з Афганістану


Військові НАТО інспектують місцевість поблизу столиці Афганістану Кабула, 2020 рік
Військові НАТО інспектують місцевість поблизу столиці Афганістану Кабула, 2020 рік

Міністри оборони країн НАТО 18 лютого обговорять, чи виводити міжнародні сили з Афганістану до кінця квітня, як це передбачає угода з рухом «Талібан». Рішення ухвалюватиметься за умов постійного зростання рівня насильства в зруйнованій війною країні.

Адміністрація Байдена заявила, що США переглядають угоду «Талібаном», щоб визначити, чи виконує збройне угруповання свої зобов’язання, включно із режимом припинення вогню та участю у змістовних переговорах із урядом Афганістану.

Чинна угода передбачає, що всі іноземні сили мають залишити Афганістан до травня – в обмін на гарантії безпеки, зокрема, припинення зв’язків талібів із «Аль-Каїдою». Попри початок у вересні 2020 року в Катарі мирних переговорів між афганським урядом і талібами, рівень насильства в Афганістані зріс, викликаючи занепокоєння щодо занадто раннього виведення військ НАТО.

Дводенна зустріч, перша з часів вступу на посаду президента США Джо Байдена, розпочалася 17 лютого з презентації планів модернізації альянсу. 18 лютого також відбудеться обговорення місії НАТО в Іраці.

XS
SM
MD
LG