Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада закликає Disney включити нагородження «20 днів у Маріуполі» до телеверсії церемонії


Нагородження команди «20 днів у Маріуполі» за найкращий повнометражний документальний фільм під час церемонії вручення премії «Оскар». Лос-Анджелес, США, 10 березня 2024 року
Нагородження команди «20 днів у Маріуполі» за найкращий повнометражний документальний фільм під час церемонії вручення премії «Оскар». Лос-Анджелес, США, 10 березня 2024 року

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася з листом до керівництва Walt Disney Company, яка організовувала премію «Оскар», із проханням створити і розповсюдити серед мовників оновлену міжнародну версію церемонії із фрагментом нагородження авторів фільму «20 днів у Маріуполі», йдеться в повідомленні на сайті ради.

«Момент, який викликав колосальну емоцію в залі кінотеатру Dolby і в численних дописах протягом дня у мережі інтернет, не побачать глядачі у багатьох країнах Східної півкулі... Нам важко повірити, аби таке рішення персоналу студії було би політично вмотивованим рішенням, погодженим керівництвом компанії», – вказано у заяві.

У Нацраді також наголосили, що ознайомилися з поясненнями студії про попереднє планування скороченої версії, та зауважили, «що воно цілком могло би бути лише попереднім».

Раніше представники Disney Entertainment пояснили, що окремі категорії й частини шоу не вдалося включити до 90-хвилинної версії для міжнародної аудиторії через часові обмеження, при цьому перелік номінацій для скороченої версії узгодили заздалегідь.

Читайте також: Організатори «Оскара» розповіли, чому не включили нагородження «20 днів у Маріуполі» до телеверсії церемонії

Напередодні Суспільний мовник повідомив, що організатори вирізали номінацію «Найкращий повнометражний документальний фільм», у якій перемогу здобула українська документальна стрічка «20 днів у Маріуполі», зі скороченої міжнародної телеверсії 96-ї церемонії вручення нагород премії «Оскар». При цьому минулого року момент нагородження документального фільму-переможця показали. Ним був фільм про російського опозиціонера Олексія Навального.

«Суспільне» повідомило, що замість скороченої версії транслюватиме повний запис церемонії, який був у прямому ефірі телеканалу Суспільне Культура в ніч проти 11 березня.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув головну нагороду в світі кіно – премію «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. Стрічка режисера Мстислава Чернова стала третім українським фільмом, номінованим на цю нагороду, і першим, який здобув золоту статуетку.

Авторами стрічки «20 днів у Маріуполі» є режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка і продюсерка Василиса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і зафіксували те, що відбувалося в приазовському місті в перші три тижні повномасштабного вторгнення РФ.

Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.

Форум

XS
SM
MD
LG