Доступність посилання

ТОП новини

«Не має права втручатися в діяльність судів Росії». Мосміськсуд пояснив відмову звільнити Навального на вимогу ЄСПЛ


Мосміськсуд вважає, що при розгляді справи Навального не було порушень конституційних прав, Конвенції про захист прав людини і основних свобод
Мосміськсуд вважає, що при розгляді справи Навального не було порушень конституційних прав, Конвенції про захист прав людини і основних свобод

Московський міський суд опублікував апеляційну постанову по скарзі російського опозиційного політика Олексія Навального на рішення суду, який замінив йому умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний. Документ розміщений 28 лютого у картці справи Навального.

У ньому Мосміськсуд коментує рішення Європейського суду з прав людини, який вимагав негайно звільнити Олексія Навального, оскільки вважає, що його життя перебуває в небезпеці.

«Надане стороною захисту суду апеляційної інстанції рішення ЄСПЛ про застосування забезпечувальних заходів і негайне звільнення Навального не може бути взяте до уваги, оскільки зазначена судова інстанція не є вищим судом для судової системи РФ, не має права давати судам РФ будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, пов’язану з виконанням вироків, що вступили в законну силу», – йдеться в постанові суду.

Мосміськсуд вважає, що при розгляді справи Навального не було порушень конституційних прав, Конвенції про захист прав людини і основних свобод. Побоювання за життя і здоров’я опозиціонера, а також заяви про політичні мотиви справи суд назвав «голослівними домислами самого засудженого та його адвокатів».

У суді також додали, що звернення ЄСПЛ адресоване не судам, а уряду Росії, тому судового розгляду про скасування умовного засудження не стосується.

Навального затримали 17 січня 2021 року, відразу після його повернення з Берліна, де він лікувався після отруєння «Новачком». Суд у Хімках заарештував його на вимогу Федеральної служби Росії з виконання покарань, а 2 лютого в будівлі Мосміськсуду Симоновський суд змінив політику умовний термін на реальний.

ЄСПЛ зажадав від Росії негайно звільнити Олексія Навального, бо бачить загрозу його життю та здоров’ю.

У Мін’юсті Росії ще напередодні публікації цього документа, 16 лютого 2021 року, заявили, що якщо до них надійде така вимога, вони будуть вважати її «необґрунтованим і грубим втручанням у роботу судової системи суверенної держави» і не будуть виконувати.

XS
SM
MD
LG