Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ запросить спостерігачів із Росії і на другу місію на вибори в Україні – агентство


Томас Раймер, архівне фото
Томас Раймер, архівне фото

Організація з безпеки і співпраці в Європі запросить спостерігачів із Росії і на другу свою спостережну місію на виборах в Україні, короткострокову, після того, як Київ відкинув можливість участі росіян у таких місіях, зокрема довгостроковій, повідомило російське агентство «ТАСС».

За його повідомленням, про це заявив цьому агентству речник Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, яке, зокрема, організовує спостереження за виборами у країнах-членах, Томас Раймер.

«Ми діємо за стандартною процедурою. Коли буде запит до всіх 56 країн-учасниць, ми включимо і Росію. Ми повинні дотримуватися наших практик і методології», – сказав він.

«Я не знаю, що станеться з українського боку», – додав Раймер.

Він нагадав, що Україна відмовилася акредитувати спостерігачів із Росії, але висловив сподівання, що Київ таки змінить позицію.

«Ми направимо їм (Україні – ред.) запит щодо призначення спостерігачів так само, як ми робили з довгостроковими спостерігачами. Я не знаю, що відбудеться далі. Побачимо», – сказав речник ОБСЄ.

Про те, що серед пропонованих спостерігачів від БДІПЛ ОБСЄ для довгострокової спостережної місії на виборах президента України цієї весни, є двоє громадян Росії, Томас Раймер повідомляв 6 лютого – всупереч тому, що Київ не раз попереджав, що не прийме спостерігачів із країни-агресора, як визначена нині Росія в українському законодавстві.

7 лютого Верховна Рада України ухвалила закон, що доповнює закони про вибори президента України, про вибори народних депутатів України і про місцеві вибори приписом, відповідно до якого «офіційним спостерігачем від іноземних держав, міжнародних організацій не може бути: 1) особа, яка є громадянином (підданим) держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом; 2) особа, пропозиції щодо якої ініційовано або внесено державою, визнаною Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом».

8 лютого закон пішов на підпис до президента України.

Того ж дня Росія заявила, що, «виходячи з міркувань безпеки» своїх представників у спостережній місії БДІПЛ, ухвалила рішення утриматися від спрямування їх в Україну. Із заяви не цілком ясно, чи йдеться про відмову від участі в обох місіях, довгостроковій і короткостроковій, чи лише в першій із них, про яку йшлося на той час.

В ОБСЄ загалом і у БДІПЛ зокрема не раз критикували позицію України щодо недопуску спостерігачів із Росії.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін підсумував позицію Києва так: «Офіційним спостерігачам від Росії – держави-агресора – не місце у спостереженні за виборами у країні, яка є жертвою такої агресії. Навіть намагатися припустити це є політично, морально і юридично неправильно. Крапка».

Вибори президента України призначені на 31 березня. В разі необхідності другого туру він матиме відбутися 21 квітня.

XS
SM
MD
LG