Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають якнайшвидше почати розведення сил у Петрівському


«Виконання зобов’язань, передбачених рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи, що стосується розмежування сил і засобів, сприятиме встановленню довіри між сторонами і мирному вирішенню конфлікту на сході України», – заявив Мартін Сайдік
«Виконання зобов’язань, передбачених рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи, що стосується розмежування сил і засобів, сприятиме встановленню довіри між сторонами і мирному вирішенню конфлікту на сході України», – заявив Мартін Сайдік

Спеціальний представник голови ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік привітав завершення процесу відведення сил і засобів поблизу Золотого на Луганщині і закликав сторони якнайшвидше почати розведення у Петрівському на Донеччині.

«Я вітаю завершення процесу відведення сил і засобів із зони розведення в Золотому і початок процесу розмінування. Зважаючи на прогрес у Станиці Луганській і Золотому, я закликаю сторони зробити все необхідне для якнайшвидшого перезапуску процесу розведення в районі Петрівського. Я переконаний, що виконання зобов’язань, передбачених рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи, що стосується розмежування сил і засобів, сприятиме встановленню довіри між сторонами і мирному вирішенню конфлікту на сході України», – цитує Сайдіка пресслужба ОБСЄ.

Раніше сьогодні українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) назвала «черговою провокацією та замилюванням очей світовій спільноті» намір підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі розпочати процес розведення сил в районі Петрівського на Донеччині.

«В низці ЗМІ з’явилася інформація про те, що окупаційна влада 04.11.2019 готова приступити до початку розведення сил і засобів на ділянці №3 «Петрівське», на знак чого запустять білу сигнальну ракету о 12:00 (за київським часом) 4 листопада… У такий спосіб, видаючи уявне за бажане, ватажки самопроголошених квазіутворень не дотримуються Мінських домовленостей та взятих на себе зобов’язань у форматі Тристоронньої контактної групи щодо встановлення стійкого режиму припинення вогню по всій лінії розмежування сторін», – йдеться в повідомленні.

Українська сторона СЦКК вказує з посиланням на дані звіту СММ ОБСЄ, що останнє порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків межах Петрівського було 30 жовтня.

«Умовою початку розведення сил і засобів є верифікація СММ ОБСЄ дотримання режиму повного припинення вогню протягом семи діб», – нагадали у СЦКК.

На даний час бойовики на своїх ресурсах вказують, що українська сторона «зірвала нову спробу розвести війська в Петрівському». Сепаратисти стверджують, що опівдні запустили білу сигнальну ракету в Петрівському, але ЗСУ «саботували» розведення.

2 листопада поблизу Золотого на Луганщині завершилося розведення сил та засобів, що стартувало 29 жовтня.

Днями президент України Володимир Зеленський заявив, що 4 листопада має розпочатися розведення сил у Петрівському на Донеччині. Втім у Міноборони заявляли про ймовірність перегляду такої дати через обстріли з боку бойовиків у цьому районі 30 жовтня.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За оцінками ООН, станом на 31 грудня 2018 року, унаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 12 тисяч 800 до 13 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG