Доступність посилання

ТОП новини

Разумков про закон про «особливий статус» Донбасу: «багато залежатиме від нормандських переговорів»


Разумков розповів про перспективи закону про «особливий статус» окупованої частини Донбасу
Разумков розповів про перспективи закону про «особливий статус» окупованої частини Донбасу

Під час розробки закону про так званий «особливий статус Донбасу» «багато залежатиме від нормандських переговорів», заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков в ефірі телеканалу ICTV.

«Так, дійсно, [чинність нинішнього закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», відомого також як «закон про особливий статус Донбасу»] закінчується в кінці року, і нам треба буде законопроєкт вносити, а після цього приймати. Я думаю, дуже багато чого буде залежати від нормандських переговорів, і від цього будемо рухатися», – сказав Разумков.

Тристороння контактна група в столиці Білорусі Мінську 1 жовтня узгодила й підписала документ, що розвиває так звану «формулу Штайнмаєра». Документ передбачає запровадження закону про «особливий статус» окупованої частини Донбасу, тобто про тимчасовий особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, тимчасово відразу після проведення там місцевих виборів, відповідно до законодавства України, а на постійній основі – після підтвердження ОБСЄ належного перебігу цих виборів.

Ніяких інших аспектів врегулювання ця формула не стосується – зокрема, безпекових: Київ наполягає, що про самі такі вибори може йтися після виведення з України російських гібридних сил, роззброєння незаконних збройних формувань, підтримуваних Росією, і повернення під контроль українсько-російського кордону на нині окупованій ділянці

3 жовтня президент України Володимир Зеленський запевняв, що влада напише новий закон про «особливий статус Донбасу» в співпраці з «усім українським суспільством», і не буде «ніякої капітуляції, ніякої здачі національних інтересів України».

XS
SM
MD
LG