Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі демонтували пам’ятник генерал-майору НКВС Олексієві Федорову


Пам’ятник зняли зберігатимуть на території КП «Зооконтроль» (фото архівне)
Пам’ятник зняли зберігатимуть на території КП «Зооконтроль» (фото архівне)

У Дніпрі, біля центрального парку імені Глоби, демонтували пам’ятник генерал-майору НКВС Олексію Федорову. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит Радіо Свобода, яка надійшла з міської ради Дніпра.

За документом, пам’ятник зняли за рішенням виконкому міськради Дніпра від 10 січня.

Об’єкт зберігатимуть на території комунального підприємства «Зооконтроль».

Раніше пам’ятник Олексію Федорову позбавили статусу пам’ятки. Його вилучили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку історії місцевого значення. Рішення ухвалило Міністерство культури й інформаційної політики.

Пам’ятник у Дніпрі увічнював ім’я Олексія Федорова (1901–1989) – радянського партійного та державного діяча, двічі Героя Радянського Союзу. Він був учасником встановлення радянської влади в Україні у 1917–1920 роках, потім – генерал-майором НКВС СРСР.

У 40-і роки, працюючи на посаді першого секретаря Херсонського обкому КП(б)У, був одним із виконавців сталінської продовольчої політики в Україні, яка призвела до голоду 1946–1947 років. Очолював комісію у справах колишніх партизанів і підпільників при Президії Верховної Ради УРСР, яка виконувала, зокрема, «фільтраційні» функції щодо людей, які перебували на окупованій території під час війни.

XS
SM
MD
LG