Доступність посилання

ТОП новини

У столиці перейменують монумент «Батьківщина-мати»


Робітники під час підготовки до демонтажу герба СРСР зі щита монумента «Батьківщина-мати», замість якого встановлять Тризуб – герб України. Київ, 24 липня 2023 року
Робітники під час підготовки до демонтажу герба СРСР зі щита монумента «Батьківщина-мати», замість якого встановлять Тризуб – герб України. Київ, 24 липня 2023 року

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні вирішили перейменувати столичний монумент «Батьківщина-мати», розповів директор установи Юрій Савчук в ефірі «Українського радіо».

Він також додав, що для перейменування монументу є «всі підстави».

Директор музею сподівається, що остаточне рішення про перейменування монумента на «Україна-мати» буде ухвалено до Дня Незалежності України, тобто до 24 серпня.

«Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності», – зазначив він.

Раніше цього місяця держінспекція архітектури та містобудування видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» – радянський герб замінять на тризуб.

У липні 2022 року в додатку «Дія» більшість українців, які взяли участь у голосуванні, підтримали заміну герба СРСР на тризуб.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року в Україні прискорився процес перейменування топонімів, названих на честь діячів російської та радянської історії та культури, памʼятники їм зносять.

У березні цього року Верховна Рада України ухвалила закон, який забороняє надавати географічним об’єктам назви, пов’язані з Росією.

XS
SM
MD
LG