Доступність посилання

ТОП новини

«Питання вирішиться протягом кількох тижнів»: голова комітету Сейму Польщі щодо блокування кордону


Страйк польських фермерів у Варшаві. Польща, 6 березня 2024 року, фото ілюстративне
Страйк польських фермерів у Варшаві. Польща, 6 березня 2024 року, фото ілюстративне

Ситуація з блокуванням польськими фермерами кордону з Україною буде вирішена протягом «кількох тижнів», зазначив комітету закордонних справ Сейму Польщі Павел Коваль в інтерв’ю «Українському радіо».

«Проблема з фермерами і проблема із захистом певних сегментів сільськогосподарського виробництва, тобто, просто кажучи, пшениці, кукурудзи, малини, буде вирішена. Потрібно кілька тижнів переговорів. Пошук рішення не є чимось новим. Я думаю, що протягом кількох тижнів це буде. І польський уряд, і український уряд повинні порозумітися, знайти рішення, щоб могли продавати українські товари, але також захистити кілька секторів польського виробництва», – сказав він.

Коваль наголосив, що «справа непроста, але вона буде вирішена».

«В історії Європейського Союзу вже були десятки, сотні таких криз, коли через відкриття ринку треба було захистити якісь сектори виробництва в якійсь країні. І ЄС знає способи, як це зробити. Про все це треба домовлятися. Ось і все», – сказав голова комітету закордонних справ Сейму Польщі.

Він також закликав «не ототожнювати протести в Євросоюзі з Україною». За словами Коваля, «протести фермерів стосуються фундаментальної проблеми, яка не має прямого стосунку до України».

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокують всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва. За час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.

Акції фермерів зі схожими вимогами також тривають в інших країнах Європи.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що питання деблокування кордону з Польщею має бути вирішене до 28 березня, інакше Україна залишає за собою право застосовувати дзеркальні заходи на пунктах пропуску.

Форум

XS
SM
MD
LG