Доступність посилання

ТОП новини

Польща пропонує включити росіян, які засуджують війну проти України, до олімпійської команди біженців


Польща пропонує включити російських і білоруських спортсменів, які виступають проти вторгнення Росії в Україну, до команди біженців на Олімпіаді в Парижі 2024 року. Про це 10 лютого повідомила агенція France-Presse.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) минулого місяця заявив, що вивчає «шлях», щоб дозволити російським і білоруським спортсменам змагатися в Парижі під нейтральним прапором, що викликало бурхливу реакцію України.

Україна, яку палко підтримують у дебатах деякі скандинавські та східноєвропейські країни, погрожує бойкотом Ігор у разі участі росіян і білорусів, які публічно не засудили війну.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортничук заявив, що «компромісне рішення» дозволить уникнути ситуації, коли деякі країни бойкотуватимуть Олімпіаду через можливе включення росіян і білорусів під нейтральним прапором. Виступаючи після віртуального саміту міністрів спорту в Лондоні 10 лютого, він сказав, що ця пропозиція є «єдиною можливістю» для росіян і білорусів змагатися в Парижі.

За словами Бортничука, група не буде «нейтральною командою», а складатиметься з дисидентів, які виступають проти режимів президента Росії Володимира Путіна та білоруського авторитарного правителя Олександра Лукашенка.

Він додав, що ця ідея дозволить МОК «зберегти обличчя» і відкинути звинувачення в тому, що заборона виступу російських і білоруських спортсменів буде дискримінацією за ознакою національності або країни походження.

Бортничук сказав, що бойкот Ігор у Парижі є останнім рішенням у ряду можливих реакцій.

Росія та її союзник Білорусь, яка дозволила використовувати свою територію як майданчик для російських військ, були відсторонені від участі в більшості змагань з олімпійських видів спорту після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Олімпійська команда біженців – це символічна збірна спортсменів, які з різних причин не можуть представляти свою батьківщину чи будь-яку іншу країну.

XS
SM
MD
LG