Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі демонтували ще один пам’ятник воїнам Червоної армії


Ілюстраційне фото. Зруйнований пам’ятник Червоній армії в Кошаліні на північному заході Польщі, 9 березня 2022 року
Ілюстраційне фото. Зруйнований пам’ятник Червоній армії в Кошаліні на північному заході Польщі, 9 березня 2022 року

У місті Ґлубчиці, що на південному сході Польщі, 5 травня демонтували пам’ятник воїнам Червоної армії, повідомив польський Інститут національної пам’яті.

Як зазначив директор Інституту Кароль Навроцький, пам’ятник був символом «радянської пропаганди про визволення 1945 року і визволителів».

Навроцький наголосив, що 1945 рік у Польщі, на Опольщині (південно-східний район країни), та в інших районах «не був роком зіткнення добра зі злом, а був роком зіткнення зла зі злом, поневолювачів із поневолювачами, незалежно від того, чи то були німецькі націонал-соціалісти чи радянські комуністи».

«Від 1939 року вони хотіли знищити Польщу, хотіли знищити Середню Європу… Такі пропагандистські об’єкти не можуть стояти на теренах вільної, незалежної й демократичної Польщі, тому що це не пам’ятник. Це об’єкт», – пояснює голова Інституту.

Читайте також: Польща викликала російського посла у Варшаві після погроз убивством на адресу польського посла в Москві

Також Адам Сівек, директор польської Ради збереження пам’яті воєн і мучеництва, наголосив на тому, що, демонтуючи радянські пам’ятники в Польщі, «ми не нищимо історію, ми лише повертаємо правдиву історію і повертаємо правдиву пам’ять».

У 2022 р. польський Інституту національної пам’яті закликав місцеві органи влади «усунути з публічних теренів всі назви і символи, які все ще пов’язані з пам’яттю про людей, організації, події чи дати часів комунізму».

Пам’ятник у Ґлубчицях був встановлений у 1945 році на згадку про 676 воїнів-червоноармійців 1-го Українського фронту, які загинули в боях за місто. Польський Інститут національної пам’яті повідомив, що в 1952 році польський комітет Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця провів ексгумацію останків червоноармійців на теренах Глубчиців, нині жодних поховань червоноармійців у місті немає.

У жовтні 2022 року в польських містах Ґлубчиці та Бичина демонтували ще чотири пам’ятники радянським солдатам, а також пам’ятники у містах Сташув та Боболиці.

XS
SM
MD
LG