Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко в суді розповів про боєздатність ЗСУ під час анексії Криму


Петро Порошенко на засіданні Апеляційного суду Києва, 15 червня 2020 року
Петро Порошенко на засіданні Апеляційного суду Києва, 15 червня 2020 року

Під час анексії Криму в складі Збройних сил було не більше ніж 20% боєздатних частин і підрозділів, сказав на засіданні Апеляційного суду Києва 15 червня п’ятий президент України Петро Порошенко.

«Хочу підкреслити, що навіть за оптимістичними прогнозами тодішнього начальника генштабу (Юрія) Ільїна, в складі ЗСУ було не більше ніж 20% боєздатних частин і підрозділів. І це є результатом роботи (Віктора) Януковича. Армія не мала пального, акумуляторних батарей, одягу, бронежилетів», – сказав Порошенко.

Він додав, що як депутат і п’ятий президент України ніколи не закликав до роззброєння Збройних сил, тому що «це і є державна зрада».

«Збройні сили повинні захищати суверенітет і територіальну цілісність України», – зазначив Порошенко.

Апеляційний суд Києва 15 червня допитує Порошенка у справі про держзраду експрезидента Віктора Януковича й анексію Криму. Допит проходить за клопотанням захисту Януковича нібито «в зв’язку з неповним допитом у суді першої інстанції».

Олександр Турчинов, який після втечі експрезидента України Віктора Януковича з країни в 2014 році виконував обов’язки глави держави, стверджує, що під час анексії Криму Росією більше ніж 70% українських військових на півострові «перейшли на бік агресора», а в українського Генштабу був відсутній план контрзаходів.

24 січня 2019 року колишнього президента України Віктора Януковича засудили до 13 років ув’язнення у справі про державну зраду. Водночас суд визнав колишнього президента невинним у посібництві в замаху на територіальну цілісність та недоторканність України. Прокуратура просила засудити Януковича до 15 років позбавлення волі.

Адвокати подали скаргу на це рішення. 5 лютого захисники Януковича також звернулися із заявою у Державне бюро розслідувань про нібито злочини представників влади. Серед списку перелічених у заяві осіб є і судді, що розглядали справу проти експрезидента.

Сам експрезидент назвав вирок незаконним. Він також заперечує свою провину в інших злочинах, які йому інкримінують. Вирок у цій справі наразі не набув чинності, позаяк був оскаржений.

Віктор Янукович втік з України в лютому 2014-го після розстрілів на Майдані. Зараз він переховується в Росії.

XS
SM
MD
LG