Доступність посилання

ТОП новини

Суд обрав особисте зобов’язання запобіжним заходом для Порошенка


Петро Порошенко у суді, 17 січня 2022 року
Петро Порошенко у суді, 17 січня 2022 року

Печерський райсуд Києва обрав особисте зобов’язання запобіжним заходом для п’ятого президента України, лідера «Європейської солідарності» Петра Порошенка.

Таке рішення суддя оголосив 19 січня у справі про державну зраду і фінансування тероризму.

Таким чином суд не задовольнив клопотання прокуратури, яка просила обрати для Порошенка тримання під вартою з альтернативою застави в один мільярд гривень.

Пізніше адвокат Ігор Головань зачитав рішення суду, згідно з яким Порошенкові заборонено виїжджати за кордон, він має прибувати на кожну вимогу до суду, до прокурора і слідчого, не відлучатися з Києва та Київської області без відповідного дозволу і здати на зберігання паспорт для виїзду за кордон.

Термін дії запобіжного заходу – до 19 березня.

Порошенко назвав рішення заборонити йому виїзд за кордон «божевіллям». «На сьогодні ми маємо використовувати всі можливості, щоб збудувати світову коаліцію на підтримку України перед нападом Путіна. Він вилучає паспорти, коли 24 січня в мене була перша поїздка до НАТО, вже є запрошення до участі в міжнародних форумах», – сказав експрезидент.

Він додав, що покладені судом зобов’язання будуть оскаржені.

Прихильники Порошенка, які 19 січня зібралися біля Печерського суду Києва, рушили ходою до Офісу президента, де планують мітинг.

Адвокати політика просили не призначати йому запобіжний захід взагалі. Вони також наполягали, що Порошенко не є підозрюваним, оскільки, згідно з позицією захисту, щодо нього не виконали належним чином відповідної процесуальної дії.

Крім того, сам Порошенко сказав: «Жодного приводу для уникнення від судочинства я не давав і давати не буду».

Читайте також: Сенатори США сподіваються на «справедливий суд» у справі проти Порошенка

За версією слідства, Порошенко у 2014 році вступив у змову з проросійським політиком Віктором Медведчуком та іншими особами, щоб організувати постачання вугілля з непідконтрольних Україні районів Донбасу.

Його підозрюють у державній зраді та фінансуванні тероризму. Після порушення справи Порошенко виїхав з країни, проте одразу заявив, що йдеться про ділову поїздку, і він скоро повернеться.

Петро Порошенко, який очолює зараз опозиційну партію «Європейська солідарність», вважає справу політичною і звинувачує владу в тому, що вона розправляється з опонентами, не звертаючи належної уваги на російську загрозу.

6 січня Печерський суд заарештував майно Порошенка.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.
XS
SM
MD
LG