Доступність посилання

ТОП новини

Центр «Досьє»: спецслужби РФ встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах


Найбільше таких антен, як зазначають розслідувачі, встановлено на приміщенні посольства Росії в Брюсселі – 17 (фото ілюстративне)
Найбільше таких антен, як зазначають розслідувачі, встановлено на приміщенні посольства Росії в Брюсселі – 17 (фото ілюстративне)

Російські спецслужби встановили в країнах Європи систему стеження за допомогою антен на посольствах, а вислані з цих країн російські дипломати їх обслуговували, стверджує у своєму розслідуванні центр «Досьє».

Найбільше таких антен, як зазначають розслідувачі, встановлено на приміщенні посольства Росії в Брюсселі – 17. На дахах російських посольств у Мадриді, Белграді, Лісабоні, Софії й Нікосії їх 10 і більше. Сумарно на 39 будинках російських посольств і консульств у Європі розташовано щонайменше 182 антени.

«На перший погляд, це схоже на розвинені пости технічної розвідки, які використовуються для перехоплення електромагнітного випромінювання – наприклад, радіопереговорів місцевих спецслужб, мобільних розмов і так далі. Таке обладнання росіяни використовують у всьому світі», – розповів колишній голова польської Служби військової контррозвідки (SKW) генерал Петр Питель польському виданню Frontstory, співавтору розслідування.

Співробітники російських спецслужб під дипломатичним прикриттям використовували ці антени для радіоперехоплень супутникового і прослуховування мобільного зв’язку. Багато хто з 400 висланих російських дипломатів, яких запідозрили у роботі на розвідку, здобули освіту в галузі радіозв’язку та комп’ютерної техніки. Наприклад, у Бельгії таких «дипломатів» було щонайменше п’ять.

«Ми знаємо, що подібні операції з перехоплення інформації не є чимось новим. Вони відбуваються з початку Холодної війни. І, звичайно, також у Брюсселі, де розташовані багато європейських інститутів. Ми не повинні бути наївними, це відбувається і сьогодні», – заявив у коментарі ще одному виданню – співавтору розслідування De Tijd міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн. Міністр також зауважив, що «кількість обладнання на дахах російського посольства є значною», і пов’язав це зі штаб-квартирами НАТО і Євросоюзу в Брюсселі.

Розслідувачі також стверджують, що російські посольства стежать не лише за спецслужбами та політиками інших країн, а й за акціями протесту проти політики Кремля.

«Коли поблизу проходять мітинги, росіяни можуть відстежувати телефонний трафік і збирати дані та ідентифікатори, наприклад, номери IMEI мобільних телефонів, що перебувають поблизу», – розповів Frontstory колишній співробітник контррозвідки Угорщини.

За його словами, принаймні в Угорщині росіяни використовують цю технологію на повну потужність. Звіряючи перехоплення електронних комунікацій з камерами відеоспостереження посольств, вони спостерігають за протестами та збирають інформацію про місцевих критиків та українські групи.

Експерт також повідомив розслідувачам, що боротися з подібним прослуховуванням практично неможливо. «Насправді ви нічого не можете зробити, це російська територія. Максимум – вимкнути або залишити телефон удома, якщо бачите, що дах посольства схожий на Байконур», – порадив він.

Один із експертів заявив розслідувачам, що обладнання радіоелектронної розвідки в російських диппредставництвах входить до зони відповідальності ФСБ Росії.

Європейські країни вислали сотні російських дипломатичних співробітників після того, як Москва розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. Росія відповіла взаємністю, відправивши додому дипломатів з багатьох країн ЄС.

XS
SM
MD
LG