Доступність посилання

ТОП новини

Рада ОБСЄ подовжила мандат СММ в Україні ще на рік – МЗС


СММ ОБСЄ працює в Україні з 21 березня 2014 року
СММ ОБСЄ працює в Україні з 21 березня 2014 року

Рада Організації з безпеки і співробітництва в Європі подовжила роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні до 31 березня 2021 року, повідомило Міністерство закордонних справ 19 березня.

У міністерстві звернули увагу на те, що держави-члени ОБСЄ погодилися збільшити бюджет місії.

«Завдяки вказаному рішенню СММ зможе й надалі інформувати міжнародну спільноту про факти, які підтверджують військову присутність Російської Федерації на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей України», – йдеться в заяві МЗС.

Відомство нагадало, що мандат СММ поширюється на всю територію України, в тому числі анексований Крим. Спостерігачі Місії не мають туди доступу через позицію Росії, яка окупувала півострів.

«Вимагаємо виконати численні резолюції міжнародних організацій щодо забезпечення доступу СММ до Криму та припинити кампанію із залякування спостерігачів місії на тимчасово окупованих частинах Донбасу. Очікуємо, що СММ продовжуватиме роботу, спрямовану на сприяння мирному врегулюванню міжнародного збройного конфлікту, який розпочала Російська Федерація проти України, на основі принципів ОБСЄ і норм міжнародного права з метою відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах», – зазначають у міністерстві.

Дипломатичне відомство закликає ОБСЄ посилити увагу до мілітаризації Криму та перешкоджання вільному судноплаванню в Азовському морі та Керченській протоці, які здійснює Кремль.

Читайте також: Росія гальмує роботу СММ ОБСЄ через обмеження руху на Донбасі і недопуск в Крим – Ґілмор

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні почала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України до ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

Офіційний Київ неодноразово наполягав на тому, що місія має мати доступ і до анексованого Росією Криму. У ОБСЄ пояснювали, що для того, аби спостерігачі СММ ОБСЄ могли працювати в анексованому Росією Криму, необхідний консенсус серед усіх країн-учасниць організації, в тому числі Росії, а такого консенсусу немає.

XS
SM
MD
LG