Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила закон про банки


Будівля Верховної Ради України
Будівля Верховної Ради України

Верховна Рада 13 травня ухвалила законопроєкт про банки, необхідний для затвердження нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ).


За законопроєкт №2571-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» в другому читанні та в цілому проголосували 270 народних депутатів.

Законопроєкт передбачає, що власники і колишні власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку не може бути підставою для його скасування.

З 2014 року Нацбанк вивів із ринку 104 банки. У пояснювальній записці йдеться, що «деякі банки, використовуючи недосконалу судову систему, намагаються знову повернутися на ринок, що створює системні ризики для фінансової стабільності».

Законопроєкт передбачає внесення статті 266-1 до кодексу адміністративного судочинства України.

Для того, щоб підтримати ухвалення документа, Верховну Раду відвідав президент України Володимир Зеленський. Тепер для того, щоб закон набрав чинності, залишився лише підпис глави держави.

XS
SM
MD
LG